Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Sposób na ucieczki

Sposób na ucieczki

Witam!
    Jak wiadomo w hodowlach zdażają się niekiedy ucieczki naszych wspaniałych podopiecznych. Wroponuję zamieścić w tym temacie forum Wasze sposoby na złapanie ucekinierów. W poście zapiszcie, jakie zwierzę łapaliscie swoim sposobem i czy udało się Wam. Myślę, że te infozmacje pomogę wielu niedoświadczonym hodowcom w znalezieniu swoich pupili!!!

Re: Sposób na ucieczki

wąż chiński (ok 130 cm)

1) Ostatnimi czasy często się zdażało, że uciekał mi wąż ze względu na żle przycięte szyby w terra. Aby go złapać wstawiłem do pokoju klatkę dla chomików wraz z mieszkańcem. jak wąż wejdzie do klatki, to potem już z niej nie wyjdzie, bo będzie za gruby. Tak złapałem juz 2 razy !!!

2) BARDZO BRUDZĄCY!!!! Weż sitko i rozsyp w pokoju, w którym najprawdopodobniej jest wąż, w miejscu, w którym się najprawdopodobnij ukrył, albo może się ukryć mąkę. Należy to zrobić dokładnie i "zabielić" pas ok 30 cm, a jeśli wąż się przemieści, to będziemy wiedzieli mniej więcej w którym kierunku i gdzie szukać, a przede wszystkim, czy wogóle jest jeszcze w pokoju w którym szukamy. Ten sposób również pomógł mi złapać węża!

3) obniż temperaturę w pokoju tak, aby wężowi nie stała się krzywda, a było mu trochę zimno ( 18 stopni ) zapal taką lampkę, żeby dawała tyle ciepła, ile otrzebuje twój gatunek węża i czekaj. Najprawdopodobniej wąż wyczuje ciepło i ułoży się pod lampą,żeby się ogrzać. lampy nie należy ustawiać na otwartej przestrzeni np. na środku pokoju, bo wąż będzie się bał wyjść i ta metoda nic nie da. lampkę ustaw w rogu, gdzie będziesz mugł ję obserwować, a wąż będzie się czuł bezpieczny.

Swoją drogą, to jeśli się ten temat dobrze rozwinie, to można z neigo nawet zrobić opis na stronie!!! komuś się to może przecież przydać

mi kiedys uciekał murinus jak przesadzałem go do innego pojemnika co go chiałem złapac to sie jakos umykał i w taki sposub goniłem murinuska przez godzine puzniej jakims trafem go złapałem

to jst sposub na gonienie pajaczka po całym pokoju

Ser - ten pierwszy sposób troszkę niehumanitarny!!!

to zależy z której strony na to popatrzymy. myszka,czy chomik w klatce i tak w końcu padłby ofiarą węza nie zależnie, czy uciekłby, czy nie :P

Cześć od niedawna mam zbożuwkę około 35cm. w piątek wieczorem dostała oseska i tego samego dnia mi uciekła (znaczy się w nocy) przeszukałem wszystkie kąty i zakamarki trzy noce niespałem tylko chodziłem z latarką po mieszkaniu i nic. Strasznie się martwie bo mam w domu dobermana i niewiem jak zareaguje POMOCY !!!

Uprawnienia umieszczania postów