-
Re: przewoaznie przez granice do dr robert i innych !!!!!!!!!!!!
Iguana iguana - załącznik nr II.
-
Holandia to ciekawy kraj....... Amsterdam postrzegany jest jako europejskie centrum przemytu i handlu zwierząt egzotycznych.
-
Tak.
chodziło mi o to, że zapytałem kolegi z Niemiec
I trzeba w Niemczech rejestrować wszystkie zwierzęta CITES.
Pozdrawiam
-
Tak, w Niemczech zdecydowanie wszystkie trzeba rejestrować z obu załączników oraz dodatkowo zwierzaki z list UE (głównie europejskie gatunki). W Czechach chyba kameleonów jemeńskich, legwanów zielonych i felsum nie trzeba.
W Polsce z tego co wiem wyjatków nie przewidziano. Urzędy powinny być zasypane wnioskami (tysiące legwanów rocznie wjeżdża do Polski).
-
Pozostaje pytanie (retoryczne) - ile z tych tysięcy posiada pisma przewozowe umożliwiające rejestrację.
-
Dokładnie tak
O ile mi wiadomo nasze Ministerstwo Środowiska wcale nie wydaje zgody na import tysięcy legwanów co roku
Ale dopóki kupujący nie będą pytać o dokumenty - nie sądzę żeby cokolwiek się zmieniło.
Pozdrawiam
-
kupujący nic nie wiedza o dokumentach. Ja jedynie kilkakrotnie trafiłem na klienta, który szukał zwierzęcia z dokumentami. Wielu za to szuka bez papierów - bo tańsze. A Ci co mają np żółwia stepowego robia wielkie oczy jak sie dowiedzą, ze mają go rejestrować. To jest dopiero brak informacji. Ustawa obowiązuje już 10 miesięcy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
@Fryta
"To jest dopiero brak informacji. Ustawa obowiązuje już 10 miesięcy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
co sie dziwisz ? w Niemczech obowiazuje od okolo 15lat i tez robie wielkie oczy .....
-
Nasza firma dostała pozwolenie(i sprowadziła) około 2000 legwanów w zeszłym roku.W tym roku przyszło już też trochę.
Pozdrawiam!!!!
Nunu Vito
-
@
Autor: <NUNU VITO> (---.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl)
"Nasza firma dostała pozwolenie(i sprowadziła) około 2000 legwanów w zeszłym roku.."
ciekawe ile z nich zyje do dzisiaj ?
Uprawnienia umieszczania postów