Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: A co po śmierci?

Re: A co po śmierci?

Ja jak jeszcze chodowałem chomiki a mi jakis zdechł to robiłem ładną trumienke zakopywałem a nastepnie robiłem ładny grób
    A za jakis tydzien przychodze patrze a tam zamias grobu była dziura myslałem ze zmartwychstał ale prawda była całkiem inna
    (najprawdopodobniej wykopały go jakies koty i zjadły)

Fryta, więc jak przekazać i komu zdechle zwierze na cele naukowe? bo to faktycznie bardzo pozyteczny pomysl. czy juz kiedys oddawales swoje zwierze do instytutow?

boses
    Guest

Koty i psy na działkę( co tydzień świeże kwiaty i znicz). Pająki spopielić w
    kominku. Chomiki i szczury pod jabłonkę. Rybki do rybiego Raju (kibelek).
    Zółwia do mrowiska( będzie fajna pamiątka ze skorupy). Węża przerobić
    na portfel, a jaszczurkę wypatroszyć i posklejać kości ( będzie fajna pamiątka)

właśnie, składał ktoś kiedyś jakiś szkielet? fajna sprawa, ale chyba ciężka do realizacji :/

king no ja to bym się chwili nie zastanawiał bo z TAKIEGO dużego wężyka do dużop skórki będzie i dużo portfeli lub paseczków do zegarka, a może nawet jakieś buty i rękawiczki

zastanawia mnie przekazanie zwierząt do celów naukowych -szlachetne ale prawdę mówiąc oni nie mają czasu na takie zabawy (jeśli chodzi o gryzonie,gady,płazy) prędzej wezmą psy koty czy konie oczywiście na praparaty badz na zajęcia ze studentami.jesli macie umierające zwierzeta to może spróbujcie je oddać do uczelnianych klinik.Obecnie studiuje zootechnike i jak mi wiadomo najcześciej przyjmują konie i psy ,pozdr

też studiowałem zootechnike i właśnie tam spotkałem prawdziłych fascynatów z takich dziedzin jak zoologia, anatomia, itp. Nie widzę więc przeszkód by przekazać takim ludziom martwe zwierzęta. Wielu z nich z radością je przyjmie.

Jak tych ludzi szukać? Każda uczelnia z biologią lub weterynarią (i nie tylko) ma jakiś zakład lub katedrę zoologii. Warto też poszukać w anatomii. Na uczelniach weterynaryjnych pytać o kogoś od zwierząt egzotycznych (to często fakultet a nie normalny przedmiot). Poza tym może jakas ochrona przyrody? Tylko szukać tych, którzy coś konkretnego robią (zajęcia laboratoryjne, prosektorium, itp), a nie siedzą tylko wśród książek (tacy ciałka raczej nie wykorzystają).

Może każdy poda jakieś propozycje w tej sprawie? Może ktoś wie kto na danej uczelni takimi sprawami się zajmuje?

jeśli ktoś z warszawki zainteresowany to moge popytać, wiem że pewien doktor z katedry genetyki na sggw uwielbia węzę jego pokój to jedno wielkie terrarium...

Dark Raptor
    Guest

Na zajęciach z zoologii kręgowców. Po kolei - żaba, gołąb, szczur. Dodatkowo zabawa z rybami itp. Robota dość problematyczna na początku (oczyszczenie z mięsa), później to tylko kwestia niepomylenia części i przymocowania ich we właściwą stronę

Nie wiem czy wiecie, ale jakiś czas temu dr Robert ogłaszał, że chętnie przyjmie wszystkie padłe zwierzaki do celów naukowych (była z tego niezła polemika chyba na forum terrarystyka.com.pl). Nie wiem czy już mu przeszło, może niech się odezwie w tej sprawie.

Uprawnienia umieszczania postów