Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Myszy i inne gryzonie

Myszy i inne gryzonie

Czytam te wasze posty i dziw mnie bierze, jak widze jaką pogardą lub czasem nienawiscia palacie do tego, co nazywacie zwierzeciem karmowym. Do jasnej cholery, czy to swierszcz czy to mysz, to tez zwierze, zywe i chcace zyc. Dlaczego ma przyplacac swoj beznadziejny los (karmy dla waszego pupila), dodatkowa agresja z waszej strony, po tym jak was ugryzie czy ucieknie? Nie rozumiem tego zachowania. Troski o jedno zwierze a totalnego olewactwa w stosunku do drugiego, traktowanmego jako gorsze i mniej wartosciowe, bo przeciez "i tak zginie i taka jest natura". To nie ma znaczenia! Uzalacie sie (zasadnie) nad losem gadow i plazow transportowanych w zlych warunkach, nad kondycja polskich sklepow zoologicznych, nad brakiem odpowiedzialnosci niektorych "hodowcow", a nie wstydzicie sie pisac o wlasnych podobnych odruchach!

xol
    Guest

Re: Myszy i inne gryzonie

Racja...
    A to chyba taka reakcja obronna: jakby się wszyscy zastanawiali nad cierpieniem myszy, to kto by był w stanie karmić nimi gada?

Mi nie chodzi, o to zeby sie wszyscy nad tym zastanawiali. Tak to juz jest, ze jeden zjada drugiego. Ale dlaczego, jak cos nie wyjdzie, szczur ma byc wyrzucony w zlosci przez okno i wylądowac z roztrzaskana glowa na asfalcie?

Desmond
    Guest

HUH ale masz racje ja staram sie nie karmic myszkami no raz na jakis czas noworodek i to juz martwy.... bo nie mam serducha tak bezlitosnie zabic.

No a swierszcze czy maczniaki to jakos nie jest mi zal aczkowliek to tez stworki i jak sie zastanowie to ... ech

Czekam tylko na wiosne i na wiecej urozmaiconego pokarmu.

Widzialem jak niektorzy ludzie traktuja koty i psy i najchetniej to bym zamknal takiego czlowieka w terrarium ...

Rdza zgadzam się z tobą w 100% "zwierzęta karmowe" też zasługują na szacunek i na właściwe traktowanie to są żywe stworzenia i też czują dobrze że napisałaś tego posta może do niektórych terrarystów-miłośników zwierząt to dotrze.

rdza ma racje, ja kupilem mysszy (na hodowle) dla weza i az bojke sie narazie czy bede mogl je podac...

fuf.......

Ja rowniez karmie weza myszami(niestety zywymi bo w P*******M Gdansku nie mozna kupic mrozonych) a nie mam serca ich zabic wlasnorecznie.U mnie jednak myszy maja bardzo dobre warunki bytu (spora klatka) zawsze pod dostatkiem jedzenia i wody , a ja zawsze mam problem i zal mi zwierzatka kiedy daje je wezowi. I mimo ze juz od bardzo dlugiego czasu mam weza nie potrafie sobie poradzic z psychicznym obciazeniem.Nie rozumiem natomiast ludzi , ktorzy np. bija mysz lub szczura czy rzucaja min przed podaniem wezowi , albo mszcza sie za ugryzienie jest to dla mnie kompletnie nie pojete.

Rdza ma 100% racje . Znam sie troche na gryzoniach, są całkiem smieszne, hodowałam kiedyś świnki morskie. Trzeba karmić gady gryzoniami, to ich naturalny pokarm, ale zeby sie na karmowych wyzywać :/ ? Moze przynajmniej oszczędzmy im tego fruwania za oknem :P....
    Tak poza tym , jak mówie o gryzoniach karmowych, to moja kuzynka dostaje szału...
    To chyba dlatego, że ma nazwisko Myszkorowska....

POZDROOFKA !!

Radek. P.
    Guest

Mi nawet szkoda dawać żółwiom ślimaki, ale one je tak lubią, że daję im je ze 4 razy w roku. Mimo wszystko nie lubię szukać ślimaków, by przeznaczyć je na śmierć.

Uprawnienia umieszczania postów