W sprawie wypowiedzi o transportach śmierci: nie generalizujmy!! !! !! !! !! ?? ?? ?? ?? ?? Ciekawa jestem skąd Ty masz takie pojęcie o transprotach "naćpani hipisi" (gratuluje kultury) przynajmniej intresują się faktami, dotyczącymi tronasportów wystarczy poczytać o śmiertelności jaka panuje wśród transportowanych koni. Nie wiem wolę mieć nadzieję, że Twoja wypowiedź to jakaś ironia..... Bo można z niej swowodnie wywnioskować, że zwierzęta traktujesz tylko jako coś co ma zapewnić Ci jakąś przyjemność konsumcyjną, rozrywkową itp. Nie jestem hipiską i już na pewno nie naćpaną, ale sądzę, że jeżeli można zwierzęciu skrócić cierpienie, to trzeba to zrobić odnosi się to zarówno do tematu koni, jak i zwierząt doświadczalnych- nie ma w końcu potrzeby ciągłego powtarzania pewnych badań i na szczęście są takie ośradki badawcze które po prostu się wymieniają wynikami, jak trzeba coś zrobić to trzeba trudno w końcu w ten sposób można uratować ludzkie istnienie.

A co do natury to wydaje mi się że człowiek nie umie wykorzystać swojej inteligencji do właściwych celów i nie należy tu mówić tylko o tydch nieszczęsnych koniach, ale na przykład o gadach kupowanych pod wpływem zachcianki czy mody a potem trzymanych w słoikach, albo Bóg wie gdzie, ludzie są okrutni, bo traktują istoty od siebie słabsze i nie mające szansy no obronę jakby nie miały układu nerwowego i nie czuły bólu, PO CO ZADAWAĆ NIEPOTRZEBNE CIERPIENIA?? NIE LEPIEJ ZARŻNĄĆ KONIA NA MIEJSCU (chociaż nasi sąsiedzi lubią pomacać jeszcze chociaż już na pół żywą szyneczkę zanim ją zjedzą), ALBO POZOSTAWIĆ ŻÓŁWIA ALBO LEGWANA W SKLEPIE?? ?? ?? PO CO JE MĘCZYĆ?? ?? TO ŻE JETEŚMY NAJINTELIGENTNIESI RACZEJ ZOBOWIĄZUJE A NIE POZWALA ROBIĆ CO CHCEMY