-
Legwan zielony - nowa pozycja - opinie
Prosimy wszystkich, którzy mieli styczność z pracą " Legwan zielony - podstawy hodowli " autorstwa Ryszarda Wiśniewskiego i Marka Magierskiego o opinie na jej temat tzw. "chłodnym okiem" Pomoże nam to w przyszłości opracować wydanie II rozszerzone.
Pozdrawiam
-
Re: Legwan zielony - nowa pozycja - opinie
ksiazeczka krotka, zwiezla i na temat
przeczytana jednym tchem, info zgodne z tym co na forum praktykujemy,
ogolna ocena 5+
nie ma nic do zarzucenia autorom, Rysku Jacku kawal dobrej roboty:*
-
-
Ogólnie bardzo udana pozycja. Może pozbawi to forum konieczności wałkowania podstawowych tematów po sto razy.
Proponuję zakup tej książki zarówno początkującym terra-maniakom jak i starym "wyjadaczom", żeby nic im z główki nie uciekło z biegiem czasu.
Gratuluję autorom
PS. a co powiecie na pomysł wydania albumu poświęconego zwierzętom terraryjnym (niekoniecznie samym legwanom) opatrzonego krótkimi komentarzami fachowców i opisem gatunku. Wszystko oczywiście w większym formacie , na papierze kredowym itp. Nie ma chyba w Polsce takiej publikacji??
pozdrawiam
-
Tylko nie "pana" Małgorzatko ;-) Wolę być na "Ty" i raczej taki bezpośredni zwrot z mojej strony jest mile widziany na forum :-) Jeśli są uwagi do książki lub jakieś spostrzeżenia proponuję napisać o tym w tym właśnie temacie. My z Markiem (Jacku) jesteśmy zwykłymi terrarystami jak większość osób na forum, choć mamy jakieś tam doświadczenie. W opracowaniu książki pomagało parę osób i jesteśmy za to wdzięczni. Ogólnie wszystkie uwagi są dla nas cenne i być może pomogą w przyszłości poprawić to co jest i rozszeżyć o nowe zagadnienia. Nawet ja czytając teraz książkę zmieniłbym parę zdań ;-)
Ps. Marcin, nasza książka mogła być o wiele atrakcyjniej wydana - twarda okładka, większe zdjęcia, papier kredowy dobrego gatunku itp. Niestety to kwestia ceny, a ją ustala głównie wydawca. Można negocjować ceny, ale nie jest to proste. Uważam, że nasza książka nie powinna kosztować więcej jak 10 zł, ale niestety nikt nie zrobi tak małego nakładu w tej cenie. Jeśli miałby ukazać się album terrarystyczny z fotkami gadów i komentarzami do fotek, zrobiony w pięknej oprawie, na papierze kredowym z ekstra fotami ile osób go kupi ? 100, 200, 300 ? Przy tej ilości za taki album cena nie zejdzie poniżej 70-80 zł, o ile nie więcej. Przerabialiśmy to z Jacku praktycznie, pisząc i dzwoniąc do wielu wydawców w całej Polsce. Owszem, jest to realne, ale trudne i drogie. Jak będzie taki album, ja się piszę ;-)
-
-
chcialam zaczac, ze zapewne moje uwagi wynikaja z braku doswiadczenia tzn czasami zdarzaja sie tzw sytuacje awaryjne w hodowli i mozna godzianmi przekopywac forum i inne zrodla a nie znalezc wystarczajacych odpowiedzi. przykladowo? awaria pradu na pare dni, jak ogrzac legwanka? usuwanie roztoczy, czy po spryskaniu leguska roztworem iwermektyny nalezy go pozniej wykapac w czystej wodzie? brak zarowki Sun Glo(ogolnie zarowek do terrarium dostepnych w sklepach zoo), czy mozna uzyc tymczasowo zwyklej zarowki tudziez lustrzanki?
zapewne przez lata hodowli spotykaliscie sie z roznymi takimi sytuacjami i jakos trzeba bylo sobie poradzic(czasem metoda prob i bledow niestety ) i to jest wlasnie to moje spostrzezenie a propos Waszej ksiazeczki, zeby podzielic sie swoimi wlasnymi doswiadczeniami , bo zapewne takich przykladow jak moje moglibyscie podac multum.
ale podkreslam: chyle glowe przed autorami bo byla to bardzo cenna lektura/podrecznik. pozdrawiam
-
zgadza się Rysiu, ale taki album nie cieszyłby się powodzeniem tylko u bywalców forum, chociażna pewno i tutaj znalazłoby się wiele osób chętnych nabyć elegancką pozycję nawet za cenę, o której piszesz. podejrzewam , że kilka niewielkich reklam w portalach o tej tematyce + wystawka w porządnych sklepach zoologicznych mogłyby spowodować naprawdę spore zainteresowanie taką publikacją. Sam wiesz jak niewiele takich pozycji ukazuje się na naszym rynku (jeśli w ogóle jakieś są).
Myślę, że temat nadaje się "pod obróbkę". Z takimi fachowcami jak Wy i potencjałem informacyjnym jaki choćby jest na forum(wszelkie gatunki) jest szansa stworzyć dużą poważną publikację z konkretnym nakładem ( a co za tym idzie w niższej cenie).
pozdrawiam
-
O to nam małgorzatko chodziło, o takie niby banalne ( ale dla początkujących bardzo ważne) sprawy. Dlatego cenne są Twoje uwagi i na 100% zostaną uwzględnione w II rozszeżonym wydaniu - no ale to przyszłość.
Pozdrawiam
-
Moim życzeniem jest, aby taki album się ukazał. Mając dobre zdjęcia i gotowe opisy (cały gotowy materiał) nie ma problemu, aby jakieś wydawnictwo się tego podjęło. Niestety, jeśli to ma być ładne, będzie drogie. Porozmawiamy o szczegółach w sobotę na giełdzie;-)
Uprawnienia umieszczania postów