-
Artykuł w MW
Ostatnio ukazał się w Magazynie Weterynaryjnym mój artykuł nt. chowu terraryjnego węży. Przeznaczony dla lekarzy wet. nie mających na codzień zbyt wiele do czynienia z gadami. Pojawiło się w nim jednak trochę błędów i niejasności, które dzięki czujności koleżeńskiej (DZIĘKUJĘ) ZOSYAŁY WYCHWYCONE.
1) „...Boa dusiciel (Boa constrictor) Jest jedynym gatunkiem z podrodziny Boinae...” – Boa constrictor jest jedynym gatunkiem w obrębie rodzaju Boa (1, 2, 6)a nie jak podaje autor podrodziny Boinae gdyż ta liczy sobie 11 rodzajów i ok. 41 gatunków (1), inne źródła podają, że nawet 60 gatunków (2)
WYJAŚNIENIE:
Tak, to prawda Pisząc o jednym gatunku chciałem zwrócić uwagę na obecność licznych podgatunków zróżnicowanych pod względem ubarwienia i występowania w naturalnym środowisku Zamiast słowa Boidae powinno być – RODZAJ BOA Z JEDNYM GATUNKIEM – BOA CONSTRICTOR
2) „...Typowi przedstawiciele nie mają gruczołów i zębów jadowych...” – żadne węże z rodziny Boidae nie posiadają gruczołów i zębów jadowych, a swoje ofiary uśmiercają poprzez duszenie (1, 2, 4)
WYJAŚNIENIE:
To prawda – typowym dla przedstawicieli dusicieli jest brak gruczołów i zębów jadowych. Tak to trzeba rozumieć.
3) „Ryc 2. Pyton zielony (Chondropyton viridis)” – rycina ta przedstawia jadowitego węża z gatunku Trimeresurus wagleri, a nie tak jak podpisano pytona zielonego (2, str.209)
WYJAŚNIENIE;
To prawda – pomyłka w przesyłaniu zdjęcia
4) „...W domowych terrariach spotyka się najczęściej niejadowite węże z rodzaju : Coluber, Elaphe, Lampropeltis, Opheodrys, Pitopphis, Thamnophis...” – z nazwą rodzaju Pitopphis, myślę ze chodziło o rodzaj Pituophis zawierający 3-4 gatunki (1, 2)
WYJAŚNIENIE;
Tak - literówka
5) „...Ciekawą grupę, chętnie utrzymywaną przez początkujących hodowców amatorów, są węże wodne z podrodziny Natricinae, rodzaju Natrix i Nerodia...” – „węże wodne” jest nazwą potoczną gdyż zwierzęta te prowadza ziemno - wodny tryb życia. Do tej podrodziny należy także wymieniany wcześniej w tekście rodzaj Thamnophis, prowadzący taki sam tryb życia.(1, 2)
WYJAŚNIENIE;
Oczywiście – nie chciałem się powtarzać (jak wyżej)
6) „...Można też podawać filety rybne – zawsze świeże ze względu na pojawiającą się w mięsie ryb tiaminazę...” – tiaminaza nie pojawia się w nieświeżych filetach lecz występuje cały czas w mięsie ryb słodkowodnych i niektórych morskich. (1, 7)
WYJAŚNIENIE;
W „mniej” świeżych jest jej więcej. W naturze są węże żywiące się praktycznie tylko rybami – miałyby przechlapane już na starcie.
7) „...Pyton tygrysi (Python morulus)...” – prawidłowa nazwa to Python molurus (Linnaeus, 1758) (1, 2, 4, 5, 6, 7), (mysle że to literówka, ale pojawia się kilka razy w tekście więc dlatego to sprostowanie)
WYJAŚNIENIE;
Literówka
8) Kilkakrotnie w tekście widnieje zalecenie stosowania świetlówki UV o 2% lub 5% nasileniu światła UVB. – jako, że wymienione gatunki węży (pyton królewski, tygrysi i zielony) prowadzą nocny tryb życia i zamieszkują dno lasu, w naturalnym środowisku nie stykają się z dużą ilością promieniowania UV, tak więc taka świetlówka jest zbędna w terrarium dla tych gatunków. Świetlówki takie możemy stosować u gatunków prowadzących dzienny tryb życia. (5, 6)
WYJAŚNIENIE;
Nie jest zbędna. Jest niezbędna. Chyba, że założymy, że w naturze węże o aktywności nocnej żyją na obszarach gdzie W DZIEŃ nie świeci słońce. Jestem zwolennikiem jak najbliższego odwzorowywania warunków naturalnych w terrarium. Jeśli więc jeśli zwierzę jest „wieczorowo-nocne” to w dzień „słońce” i kryjówki. Jak w naturze.
9) „...Boa dusiciel oraz wszystkie jego podgatunki, pyton królewski i pyton zielony to zwierzęta chronione prawem międzynarodowym...” – w tekście wymieniony jest pyton tygrysi, który także jest na liście CITES (jak wszystkie Pythonidae w załączniku II z wyjątkiem podgatunku Python molurus molurus, który jest ujęty w załączniku I) (3, 6, 7)
WYJAŚNIENIE;
Ingerencja SKRÓTOWA wydawcy
Mam nadzieję,żenikomu nic się nie stało skutkiem popełnionych przeze mnie błędów.
Zapraszam do pisania - im więcej tym lepiej.
Uprawnienia umieszczania postów