Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: prawda o encyklopedii terrarystyki

Re: prawda o encyklopedii terrarystyki

KaczmarP popieram twoje zdanie. Ludzie, którzy znają się dobrze na terrarystyce powinni pisać książki, aby pomagać innym terrarystom i dzielić się z nimi swoim doświadczeniem. Tacy ludzie, są wśród nas i albo zamykają się w swoich czterech ścianach i czekają aż ktoś coś napisze, albo są bardzo skromni i uważają, że jeszcze za mało wiedzą. Niestety żyjemy w takim kraju, że ludzie najbardziej lubią krytykować prace innych, a samemu nic nie robić. No cóż, takie podejście napewno nie przyczyni się do rozwoju polskiej terrarystyki.

A mnie najbardziej załamało yo ,że tak mało w tej książce miejsca poświęcono gadom , (niestety nie miałem wcześniej w ręce Czeskigo wydania) ale i tak bym ją kupił (kupuje wszystkie istniejące książki z interesujących mnie dziedzin)

Awikularia tłumaczeniem zajął sie W. Stanisławski w Łódzkiego ZOO!!! , który zajmuje sie gadami "zawodowo" i co, i nic był tylko tłumaczem, bo o konsultacji naukowej nic nie napisano. cóż tajemnicze wydawnictwo galaktyka wydało swój pierwszy bubel (oby ostatni)
    a tym co popieraja wydawanie takich bubli bo nie mamy własnej literatury terarystycznej proponuje nauczać sie z podręczników w których zawartość jest błedna. typowe dla większośc polaków sposób myslenia: byle co ale by było.
    Wniosek jeden , który sie powtarza: jaka literatura taka terrarystyka
    miłej lektury i nabijania kasy wydawnictwu ,które nie ma na celu propagowanie (poprawnej) terrarystyki tylko zbicie kasoiry (bo jak wiadomo jezeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze)
    kto chce niech kupi (aż rym sie pcha "bo głupi"), kto przeanalizował wszystkie posty i ma troche oleju w głowie ten wie co mam na mysli (dla myslących wolniej tłumaczę kup, wydaj kasę i połóz na półce i zapomnij o tej pozycji.

Autor pierwszych książek ( a nie splagiatowanych tłumaczeń) o legwanie zielonym, pytonach, boa i anakondach, wężach kólewskich i mlecznych w Polsce

Wiciu, moze sie pan Stanislawski i zna na gadach, ja sie na nich nie znam, wiec nie umiem prawidlowo ocenic tego dzialu w Encyklopedii. Ale oceniajac dzial z ptasznikami juz sie wypowiedzialam. Masz racje, tez nie znalazlam ani jednej wzmianki na temat konsultacji = znaczy sie jej nie bylo... Moim skromnym zdaniem nie mozna sie znac na wszystkim.....

Kochani
    Zamiast pyskować i krytykować może by tak napisać wspólnymi siłami erratę do Encyklopedii, którą można by bylo sciągnąć i wydrukować sobie z netu ?? Proponuję tym, którzy najgłośniej krzyczą opracowanie odpowiednich dla nich rozdziałów, tak więc: Avi - pająki, Romek - gekkony. Sułek - wprowadzenie,war hodowli, karmienie, Wiciu - reszta gady, płazy....)
    to nie będzie dużo roboty - wystarczy tabelka
    pozycja 1 - - - nr strony, wers, akapit
    pozycja 2 - - - - jest "to i to"
    pozycja 3 ------ poprawnie ma być "ble ble ble"

Super Sułek. Wreszcie, ktoś kto się zna na rzeczy chce coś zrobić, a nie tylko krytykuje.

>>miłej lektury i nabijania kasy wydawnictwu ,które nie ma na celu propagowanie (poprawnej) terrarystyki tylko zbicie kasoiry (bo jak wiadomo jezeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze
    Wiciu

zastanawia mnie to hm...strona ostania nie kto inny jak Ty Wiciu i reklama Twojej firmy.....

ogloszenie na forum o sprzedazy tej ksiazki ......

gielda w Lodzi masz ja na stoisku.....

wiec pytam sie o co chodzi ??

moze i sie czepiam ......

objechano wszystkie ksiazki, ktore sie pojawily, chwla Wiciowi, Romanowi i innym, ze cos pisza

tlumaczenia hm...duzo zlych nie poprawnych, ale heh ladne okladki :>

co do encyklopedi mialem ja w wersji czeskiej(cos tam rozumialem)......kiedy pojawila sie polska wersja, mysle zajebiscie to co tyle razy staralem sie przeczytac, zrozumiec wreszcie w moim jezyky ojczystym, nie czytalem jej dokladnie tylko przegladam, przeczytam to co mnie zainteresuje, stwierdzam ze okazuje sie dobra pozycja, sa tma jakies bledy, cos o podawaniu sera bialego jaszczurka przy ktoryms opisie, ale co tam hm..... dziw mnie jednak taka porazajace ilosc bledow, gdy czytam te wszytskie posty to ...... eh szkoda, ze najbardziej oczekiwana ksiazka terrarystyczna jesieni ..zawiera tyle bledow...

ja osobiscie "wychowalem" sie na ksiazce pana Cyryla Przybyszewskiego(tez zjechana prze forumowiczow) ale dla mnie jest swietna, na tamte czasy(rok wydania) ......czuje do niej sentyment

Arrow wydaje mi się ,że pomyliłeś Witków ten Witek co krytykuje encyklopedie i ten co reklamuje swoją firmę Animals to dwóch różnych Witków.

Nie wydaje ci sie, Arrow naprawde sie pomylil... Wiciu ma w podpisie Witold Borkowski, a w ksiazce jest Witold Plucik... I dzieki zbieznosci imion, a bez dokladnego czytania, Arrow sie pomylil... Jak to mowia, lepiej najpierw samemu sie z czyms zapoznac, a potem na ten temat sie wypowiadac .

hej

zostawcie szczegóły znowu czepiacie się jakiś bzdetów, pomyłek imion etc

rzuciłem konkretną propozycję i czekam na reakcję - co z erratą do książki !?

Uprawnienia umieszczania postów