Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: prawda o encyklopedii terrarystyki

Re: prawda o encyklopedii terrarystyki

Uważam iż książka Encyklopedia terrarystyki jest najlepszym wydaniem w polsce pomijając oczywiście drobne błędy w tłumaczeniu. Bardzo bym chciał zaczynać swoja przygode z terrarystyką od takiego właśnie zbioru a nie ślęczeć godzinami w necie w poszukiwaniu jakis fotek. Pomyślmy równierz o tych młodych ludziach którzy nie maja dostępu do internetu więc encyklopedia im troszke rozjaśni w głowie i przybliży owe zagadnienie. Panie Romanie Stefański CITES IV dotyczy zwierząt które nie są obięte ochroną lecz ich import Unia Europejska chce mieć pod kontrolą i trzeba zgłaszać do Urzędu Celnego chęć ich przywozu do kraju ( więc od hodowców nikt nie wymaga swiadectwa CITES -dotyczy np Elaphe taeniura).
    Podsumowywując moja wypowiedź uważam iż jest to książka godna polecenia i powinna się znaleść u każdego terarysty.

Oczywiscie, ja ja mam, ale o wiele bardziej cenie wydanie slowackie, niz polskie....

Awikularia cenisz wydanie słowackie bo zapewne znasz język a co z tymi co znają tylko język polski. Ludzie pomyślmy choć przez chwile o innych.

Słowacki nie jest az tak trudny, aby nie można było czytać w nim książek. Na pewno bardziej podobny do polskiego niż czeski, który też jest do strawienia. Ci którzy nie potrafią korzystać z tych języków chyba powinni sobie darować terrarystykę, bo to źle świadczy o ich inteligencji, a czy zwierzakami powinni zajmować się ludzie mało inteligentni .

Mam tą książkę i też zauważyłem, że jest kilka rzeczy do poprawienia, jak chociażby uznanie Heteroscodra maculata za pajaka naziemnego. Zdajmy sobie jednak sprawe, że terrarystyka w Polsce stąpa narazie małymi kroczkami i trzeba stawiać tego typu kroki, aby wiedzieć gdzie postawić następny. Nie możemy oczekiwać, że poziom poziom popularyzacji terrarystyki, stanie się w jednej chwili u nas tak wysoki jak np. w Niemczech. U nas terrarystyka stała się popularna całkiem niedawno, a na zachodzie dużo wcześniej, więc nie pozostaje nam nic innego jak uzbroić się w cierpliwość.

Książki jeszcze nie mam, ale poziom terrarystki na pewno się nie podniesie, jeśli będziemy jej się uczyć na głupich czy pełnych błędów książkach. Mam nadzieję, że nie jest tak źle jak niektórzy piszą, gdy chodzi o tę książkę.

Witam

Piszecie aby nie uczyc sie z takich pozycji bo sa pelne bledow, to moze poczatkujacy terrarysta ma sie uczyc od "wykwalifikowanych" sprzedawcow w sklepach zoo??? To dopiero bedzie tragedia:/

Uważam, że nic starsznego się nie stanie, jeśli początkujący terrarysta nie bedzie umiał nazwy łacińskej swojego zwierzaka i jego systematyki. Nie zauważyłem w tej książce informacji, które mogłyby zaszkodzić zwierzakowi. Wyolbrzymiacie troche to, że ta książka jest taka zła. Według mnie początkujący terrarysta znajdzie w niej bardzo dużo niezbednych informacji i to, że bedzie w niej błędy dotyczące nazw łacińskich itp. nie spowoduje śmierci jakiego kolwiek zwierzaka. Ta książka według mnie, zrobiła i tak duży krok do przodu i żadna z obecnie powszechnie dostępnych broszurek terrarystycznych, nie jest w stanie jej dorównać. Zresztą na naprawde dobrą książkę bez błędów myślę, że jeszcze troche poczekamy.

Tak, a potem mam ludzi na gg, ktorzy mnie pytaja, czy szkodliwe jest miotanie odchodami przez pajaka... Nie jestem przeciwna tlumaczeniu ksiazek, jestem za tym, aby robili to ludzie, ktorzy maja jakie takie pojecie o zwierzakach...

Jest tylko jedno rozwiazanie ............. zabrac sie samemu do roboty :P

Uprawnienia umieszczania postów