-
-
Re: agama brodata
Rzadko tu zaglądam, więc dopiero teraz zauważyłem tę dyskusję. I obie książeczki, Alicji o agamie brodatej i Łukasza o legwanie zauwazyłem w księgarni dopiero wczoraj. Nie czytałem więc trudno mi się wypowiadać o ewentualnych błędach. Także w tej dyskusji nie ma jakiś merytorycznych zarzutów. Cóż, kiedyś był obowiązek recenzowania i bez fachowej recenzji książka nie mogła się ukazać. Dziś każdy może wydać książkę i napisać w niej największe głupoty. Nie wiem czy to źle czy dobrze. W Niemczech poważniejsze wydawnictwa drukujące książki terrarystyczne same dbają aby książka była zrecenzowana przez znanego specjalistę. Zmniejsza to ryzyko wydania kitu. U nas wydawnictwom chodzi przede wszystkim o maksymalny zysk przy minimalnych wydatkach. A ludzie kupią wszystko co tanie. Myślę, ze to dobrze, ze w Polsce pojawiają się nowe książki i to autorów polskich. Jak pisałem wcześniej książeczek nie czytałem więc są to uwagi generalne o polskim rynku książek terrarystycznych. W każdym razie Alicji i Łukaszowi gratuluję odwagi, wydanie książki zawsze wystawia autorów na krytykę. Taki już ma to urok.
-
Żeby było śmieszniej, jak to powiedział Pietrzak startując do prezydenckich wyborów...:-))) Nie piszę już dalej ;-). Rysiek
-
Jakby nie patrzec-przez ksiazke Łukasza krzywda zadnemu zwierzeciu sie nie stanie, bo nie ma tam bzdur-! Jest (moim zdaniem) dobrym przewodnikiem dla poczatkujacych....a w temaci monografii i encyklopedii- coz...wydac kupe kasy, zeby przeczytac pol strony o interesujacym mnie zwierzaku??? i za co? z papier kredowy i twarda okladke? A co do wydawnictwa Hobby...hmmm..sa rzeczy dobre, sa rzeczy zle-glupi temat :krolik miniaturowy, niby oklepany,a wydali gniota-kompilacje ksiazek weterynaryjnych i "opowiadania o krolisiu", zeby zacytowac moje ulubione zdanie:"mimo ze kora mozgowa krolika nie jest pofaldowana, to jednak jest siedliskiem komorek mozgowych" .hmmm, domyslilibyscie sie?
Wracajac do tematu- patrzec na ogolny poziom naszego spoleczenstwa-dobre jest wszystko, co umozliwi zwierzetom terraryjnym jakakolwiek egzystencje-bo legwany kupuja ludzie, ktorzy na ich widok krzycza "jaki ladny kameleon"!.i dobrze ze ksiazka jest tania....drogiej by nie kupili, a zwierze by zdechlo na np.krzywice!
Osobiscie ciesze sie, ze pojawiaja sie ksiazki o takiej tematyce-nie na miejscu jest krytyka-sukcesem zrobic riposte piszac lepsza monografie!
-
mmm czopsticka jakoś nie było gdy alicja się aktywnie udzielała na forum(uu tak z 1,5 roku temu).I jakoś nie pamiętam żeby wyskakiwała z głupimi postami na forum co tak jej zarzucasz, a wręcz przeciwnie -starała sie każdemu kto ma brodacza w jakiś sposób pomóc , a co do tej książeczki-dobrze że jest bo przecież nic innego u nas się nie kupi , a nie widze sensu skreślania pozycji z powodu jakiejś antypatii do autora:/ dziwna ta dyskusja:/
-
Ech wy hodowcy... , rece opadaja jak sie to czyta.
Jedno powiem, gdyby nie kilka rad Alicji w kwestii hodowli Agam brodatych to sam bym na poczatku wykonczyl zwierzaka z powodu braku jakiejkolwiek wiedzy w tym zakresie. Dzieki bogu byla wtedy Alicja i o dziwo odpowiedziala (na gg) na nateretne z mojej strony posty. Dzisiaj mam 3 agamki ktore hoduje z powodzeniem
(wszystko wskazuje na to ze beda mlode)
Wiekszosc krajowych "hodowcow" woli przyjac stanowisko niedostepnego guru i co najwyzej odsylac do opisow itp. Bawi ich ciagle przekszykiwanie sie czego to nie osiagneli przez 100 lat od kiedy zajmuja sie terrarystyka, a faktyczna wiedze dozuja innym jakby to byla magia.
Od pol roku wole korespondowac z hodowcami z innych krajow, niz probowac znalezc kogos "normalnego" w Polsce, albo zadreczac Alicje
p.s. Dzieki Alicjo za poczatki i miej ich wszystkich w .........
Jacek
Uprawnienia umieszczania postów