-
Re: Książka o legwanie
Uwzglednie to w dodruku dzieki
Wiciu
-
no i fotki są super - trudno sie nie usmiechnac, to nie to, co same 'profile' jak gdzie indziej. laicy moga dostrzec w legu domowe zwierze super tez ze jest pokazany legwan czarny - a moze w ogole zrobic wydanie poszerzone tzn. legwan zielony + anolisy lub cos takiego? na pewno znacznie zwiekszyloby to target ksiazki! pozdrawiam serdecznie.
-
Mam pare zastrzerzeń.
1) Temat został potraktowany bardzo "sterylnie". Żadnego osobistego stosunku do opisywanych zwierząt. W całej książce ani raz nie pojawiło się imie tego pięknego legwana.
2) Przydał by się nacisk na właściwe urządzenie terrarium (kilka zdjęć dobrze i źle urządzonych terrariów). Jeżeli przyszły właściciel legwana zobaczyłby na zdjęciu jak ogromnego terrarium będzie potrzebował dorosły osobnik może zastanowiłby się nad rezygnacją z kupna. Łatwo się mówi 2x1x2 metry tródniej to sobie wyobrazić. Dogłębniejsze potraktowanie tematu napewno przyczyniło by się do poprawy bytowania wielu legwanów.
3) Jest to dobra lektura dla osób zastanawiających się nad zakupnem legwana zielonego. Jednak dla nich powinien być większy nacisk na odradzenie kupna. Mnie osobiście do największej refleksji nad zakupem legwana doprowadziły zdjęcia ręki poszytej po ugryzieniu dorosłego osobnika i opisy że ktoś stracił kawałek ucha czy koniuszek nosa. Potem chodziłem 2 tygodnie struty i byłem skłonny zrezygnować z legwana.
4) Ogólnie mało wiedzy. Książkę przeczytałem w pół godziny i raczej nie będe po nią często sięgał.
Bardzo cenna inicjatywa. Miałem już dość wzmianek w książkach ogólnie traktujących terrarystykę w których legwana opisywano w jednym paragrafie jako idealne zwierze dla początkujących terrarystów.
Uprawnienia umieszczania postów