-
Re: nawilżacz
Kupiłem model BH 840. Ale trochę żałuję bo teraz bym się zastanawiał nad modelem BH 860 - jest dużo mniejszy i nastawiasz wilgotność do 80% ( u mnie 60%). Buduję terrarium dla Corallus enydris (ma mieć wymiary 120 wys x 80 szerokości x 50 głębokości). Nie chce wstawiać nawilżacza do terrarium ale myślę o zainstalowaniu go tak aby ciągną powietrze z zewnątrz i wdmuchiwał parę do środka. Do nawilżacza dołączę albo wyłącznik czasowy (jeśli będę w stanie utrzymać dość stabilną wilgotność) lub myślę o higrostacie (jednak to dodatkowy koszt). Jeszcze do końca nie wiem jak to będzie działać ale chcę to potestować z miesiąc. Ja osobiście mam wątpliwości czy ten nawilżacz długo wytrzyma w środowisku maksymalnie wilgotnym ale umieszczenie go poza terrarium (prawdopodobnie ja go umieszczę wewnątrz terrarium ale chcę go szczelnie zabudować z dostępem z zewnątrz) chyba nie będzie problemem.
Może zastanów się nad systemem spryskiwania (http://www.snakes.pl) to koszt około 200-300 zł i też myślę że jest to świetne rozwiązanie. Ja jak wspomniałem kupiłem ten nawilżacz trochę na wyrost i przyznam się że myślałem że wydmuchiwana para będzie chłodniejsza i można go będzie zastosować do obniżania temperatury (z zachowaniem wilgotności) np. byłby świetny dla gadów żyjących w górskich lasach tropikalnych. Jednak 120 zł to nie majątek i na pewno spożytkuję go.
Uprawnienia umieszczania postów