Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: TRANSPORT-GRANICA

luz_jacek
    Guest

TRANSPORT-GRANICA

W poprzednim poście pytałem się o giełdy a teraz mam pytanie co do przewozu ( w tym wypadku jaszczurek i pająków ) przez granicę.
    Jadąc samochodem niema chyba większych problemów bo przecież zlikwidowano kontrole celną na granicach.
    Jak się sprawa ma z samolotem??
    Czy można przewieźć gady samolotem legalnie??
    Może dziwnie to zabrzmi ale czy można próbować przemytu??
    Biorąc pod uwage to że na prześwietleniu bagarzu w walizce wszystko by wyszło na jaw, ale jakbym przechodził przez tą bramkę co wykrywa metalowe przedmioty to chyba nie byloby problemu mają je przy sobie ( w kieszeniach kurtki ).
    hehehe

Re: ....:::::::TRANSPORT-GRANICA::::::::::............

OoOoO nie ladnie tak przemycac

Zlikwidowali kontrole na granicach?
    Od kiedy?
    Powiedz cos wiecej.
    Co do przewozu zwierzat w samolotach w opisany przez Ciebie sposob : jest to absolutnie zabronione i jak Cie zlapia to bedzie taka afera, ze ja pierd#$^.
    Bedziesz w czolowce Wiadomosci i Faktow.

Od kiedy nie ma kontroli celnej? wyjaśnij mi skąd masz takie informacje To ze nie ma celnika na granicy nie znaczy ze ich nie ma straz graniczna moze otworzyć ci bagaznik na przejsciu a celnicy mogą cie skontrolować na terenie całego kraju i robią to chętnie . Nie tak dawno widziałem słuzbe celną trzepiącą auto dostawcze w centrum Krakowa. Granice zostaną dopiero zniesione po przystąpienu Polski do układu z Schengen co nastąpi najwczeniej w 2007 o ile pamietam. Ale będzie to dotyć wyłacznie granic z krajami unijnymi.
    Poza tym
    Kraje mogą czasowo powrócić do kontroli na granicach wewnątrz Uni mimo podpisania tego układu - vide: Francja od piątku. - po zamachach w Londynie

Samolotem nie próboj

mnie na JFK kazano wywalić bułki zrobione przez mamusie bo były na nich nasionka nieznanego gatunku roślin i za ch.... nie wytłumaczysz ze to kminek A co tu mowić o zwierzakach

luz_jacek
    Guest

Hehe.
    To tylko sugestia, nie miałem zamiaru prubować tego na własnej skurze
    A co do tej kontroli to przyznaje racje, chodziło mi o to że nie sprawdzają karzdego po kolei, skupiają się bardziej na autach dostawczych.

luz_jacek
    Guest

ale nadal nie mam odpowiedzi na moje podstawowe pytanie: jak zrobić żeby było legalnie??
    To chce wiedzieć

Jak legalnie to daj se siana.

kymon
    Guest

Witam,

Jeśli lecisz samolotem, to żywe zwierzęta powinny być w pojemniku przewozowym spełniającym wymogi IATA-Live Animals Regulation opisane dla różnych gatunków i grup gatunków. Książeczkę tę powinni udostępnić do wglądu tam, gdzie załatwiasz bilet lotniczy, i w każdym biurze linii lotniczych zrzeszonych w IATA.

Pzdr.

luz_jacek
    Guest

Czyli jednak da się przewieźć zwierzęta samolotem!!
    Na reszcie ktoś coś sensownego napisał, dzięki wielkie
    Tylko jak taki pojemnik wygląda??
    I gdzie moge taki dostać, i czy jest drogi ??
    i jesze chce wiedzieć jak stoi sprawa z przewozem takiego gada przez granice (samolotem).
    Trzeba mieć jakieś zaświadczenia od weta czy jak??
    jakaś kwarantanna??
    I jakie ilości można przewozić.

Oczywiscie, ze mozna.
    Wszystko mozna, tylko gotowke trzeba miec.

Uprawnienia umieszczania postów