-
Re: A może by tak FAQ?
No to więc tak .
1. Czy można utrzymywać terrarium wielogatunkowe ?
2. JAkie pokarmy są polecane ?
3. Co to za zielona wydzielina jest na moim patyczaku /straszyku ?
4. Jak odpowiednio dobrać rozmiar terrarium do wymagań straszyków/patyczaków?
5. Dlaczego mój straszykowaty ma "sflaczały odwłok"?
6. Jak często mam spryskiwać terrarium?
7. Ile kosztują straszykowate ?
8. Jak powinna prawidłowo przebiegać wylinka ?
9. Dlaczego mój patyczak zgubił nogę i czy to coś poważnego ?
10. Jakie straszyki są odpowienie dla poczatkującego hodowcy ?
11. Dlaczego mój straszyk chwieje się , czy to coś złego ?
12. Z czego najlapiej zrobić terrarium dla straszyków ?
13. W czym najlepiej inkubować jajka ?
14. Jaki jest procent wyklucia ?
15. Przez jaki okres czasu może nie jeeść patyczak /straszyk ?
16. Jakie są oznaki wylinki ?
17. Ile żyją straszyki/patyczaki ?
18. Co nalezy zrobić by nasz pupil cieszył nas jeszcze długo po śmierci (preparowanie)
19. Jak nalezy odpowiednio wysyłac owady (mogę zrobić instrukcję z fotami )
20. Co to jest partenogeneza?
21. Czy wszystkie patyczaki rozmnażają się partenogenetycznie ?
To sa takie pytanie które najczęsciej widziałem i one mi się nawinęły tak na szybkiego. Sorry że nie są uporządkowane ale spiesze się mały chaos ale da się ogarnąć .
Piszcie dalej propozycje !!!
-
No to sa bardzo dobre pytania!!! Według mnie powinnismy zrobic straszykowate FAQ!!!!!!!!!!!! kto jest za??? hehe
-
Ja bym jeszcze dodał.
22.Czy jak spryskam straszyka to mu nic nie będzie.
-
Wszystko ładnie pięknie i wogóle tylko wpierw trzeba modów przekonać ;P Proponuje ten temat przenieść/umieścić w dziale o serwisie. Lub wysłać do modów terrarium.com.pl lecz przynajmniej u mnie opcja "napisz do nas" nie działa :/
-
Najpierw trzeba napisać Faq tzn pytania w miare okrojone są, ale trzeba na nie odpwoiedzieć.
Później nalezy sprawdzic ortografie i literowki, a na koncu chyba mozna wyslac do serwisu..
-
MAło razy o tym było ??? Ja bym wolał wpierw się spytać modów czy to wypali niż pisać coś na próżno :/
-
Nic na prózno, to FAQ mozna wyslac na stronke www.twrrarysta.com.pl
-
sorki za bład w w adresie stronki miało być www.terrarysta.com.pl
-
FAQ - przydadzą się korekty ;)
Wspólnie z kolegą fibusem13 postanowiliśmy zrobić faq o owadach, tutaj jest zarys jak mniejwiecej chyba poinno wygladac, prosimy bardziej doświadczonych o korekty i o pomoc w niektórych odpowiedziach. KAżda uwaga będzie bardzo cenna
JEżeli amcie także nowe pytania to proszę pisać !
1. Czy można utrzymywać terrarium wielogatunkowe ?
2. JAkie pokarmy są polecane ?
3. Co to za zielona wydzielina jest na moim patyczaku /straszyku ?
4. Jak odpowiednio dobrać rozmiar terrarium do wymagań straszyków/patyczaków?
5. Dlaczego mój straszykowaty ma "sflaczały odwłok"?
6. Jak często mam spryskiwać terrarium?
7. Ile kosztują straszykowate ?
8. Jak powinna prawidłowo przebiegać wylinka ?
9. Dlaczego mój patyczak zgubił nogę i czy to coś poważnego ?
10. Jakie straszyki są odpowienie dla poczatkującego hodowcy ?
11. Dlaczego mój straszyk chwieje się , czy to coś złego ?
12. Z czego najlapiej zrobić terrarium dla straszyków ?
13. W czym najlepiej inkubować jajka ?
14. Jaki jest procent wyklucia ?
15. Przez jaki okres czasu może nie jeeść patyczak /straszyk ?
16. Jakie są oznaki wylinki ?
17. Ile żyją straszyki/patyczaki ?
18. Co nalezy zrobić by nasz pupil cieszył nas jeszcze długo po śmierci (preparowanie)
19. Jak nalezy odpowiednio wysyłac owady (mogę zrobić instrukcję z fotami )
20. Co to jest partenogeneza?
21. Czy wszystkie patyczaki rozmnażają się partenogenetycznie ?
1. Tak, można trzymac w jednym terrarium większość dostępnych gatnków. Jednakże zbiornik powinien mieć odpowiednie wymiary i wystarczającą ilość jedzenia. Nie poleca się łączenia ciężkich straszaków (Eurycantha spp.) z patyczakami. Jednak w praktyce wygląda to trochę inaczej- zarówno patyczaki i straszyki zasiedlają inne partie terrarium.
2. Najlepszym pokarmem dla straszykowatych są liście malin, jeżyn i truskawek. Są to sprawdzone pokarmy. Oczywiście nie należy podawać pryskanych liści , ponieważ można otruć patyczaki czy straszyki.Innymi pokarmami które z powodzeniem stosuje się są dęby, róże. Sałata , pietruszka i bluszcz to ryzykowny pokarm – dla patyczaków jest nieszkodliwy, ale za to niektóre starszymi mogą po nich paść .
3. Proszę tu o porady bardziej doświadczonych , bo nie chce głupot napsiać
4. Najlepiej jest przyjąć taki przelicznik – długość : 3x wielkość straszyka bez odnóży , szerokość 2x wielkość straszyka , wysokość 3x wielkośc straszyka. W takim terrarium można z powodzeniem trzymać do 3-4 przedstawicieli danego gatunku. Kolejny osobnik to zwiększenie każdego wymiaru o ok. 20%
5. Owad może być odwodniony, trzeba dać mu pić. Może być także świeżo po wylince.
6. Spryskiwanie zależy od wentylacji, ogólnie rzecz biorąc dla wilgotnolubnych trzeba dwa razy dziennie, a dla pozostałych raz dziennie – najlepiej pod wieczór.
7. Cena zależy od gatunku, młode patyczaki można dostać już za 0.5zl, ale za to droższe starszymi mogą kosztować 30zl za L1
8. Tutaj także prosimy o pomoc
9. Patyczak może zgubić nogę gdy :
- w terrarium jest przegęszczenie owadów i wzajemnie nadgryzają się
- podczas wylinki wilgotność powietrza była zbyt mała
- Po prostu została naderwana
Nie należy się tego obawiać , gdyż brakująca kończyna odrośnie w przeciągu 2-3 wylinek.
10. Praktycznie każdy gatunek nadaje się dla początkującego, wystarczy dokładne poczytać opisy . Dla początkujących nie polecam liśćców bo potrzebują troszkę więcej uwagi, jednak po solidnym teoretycznym przygotowaniu , można stawić czoło każdemu gatunkowi.
11. Straszakowi czy patyczakowi nic nie jest, po prostu w chwili zagrożenia może udawać suchy liść na wietrze.
12. Tu także proszę o pomoc , moje propozycje to :
- szkielet drewniany i gaza, czy jakaś siatka
-akwarium z przykrywką
-faunabox
-terrarium
-różne plastikowe pojemniczki
13.Największy procent wyklucia jest w inkubatorze , no i tutaj można by poprosić Adama Popiela o udostępnienie instrukcji z phasmodea,
14.Tutaj proszę o pomoc
15.Jest to zależne od gatunku i wieku, młode patyczaki bez żadnej szkody dla siebie mogą nie jeść 2-3 dni, mniej więcej tak samo jest u starszyków. Dorosłe mogą nie jeść około tygodnia.
16. Owady staje się mniej aktywny, siedzi „do góry nogami”, przestaje jeść 1-2 dni przed wylinka, trochę ciemnieje.
17.To także jest zależne od gatunku, patyczaki przeważnie od 4-6miesięcy po ostatniej wylince. Straszyki od 6miesięcy do 1,5roku po ostatniej wylince (h.dilatata)
18. Tutaj prawie w ogóle nie mam pojęcia, proszę o wypowiedz doświadczonych w tym
19. Jeżeli można ze zdjęciami to zrobię później , a jeżeli bez fotek to wieczorkiem dopiszę
20.Partenogeneza inaczej dzieworództwo- odmiana rozrodu płciowego polegająca na rozwoju nowego organizmu zwierzęcego z nie zapłodnionej komórki jajowej zachodzić naturalnie (m.in. u wrotków, nicieni, roztoczy) lub sztucznie (za pomocą bodźców mechanicznych lub chem., np. potarcie szczotką lub zanurzenie w kwasie siarkowym zwiększa u jedwabników liczbę osobników, rozwijających się z nie zapłodnionych jaj); rozróżnia się kilka rodzajów p. naturalnej: przygodną (zachodzi np. u jedwabników); fakultatywną (samce niektórych gat. mogą pochodzić z nie zapłodnionych jaj, np. trutnie u pszczół), stałą (gatunek reprezentowany jest wyłącznie przez samice, czasami samce istnieją, ale nie uzyskują dojrzałości płciowej; w jej ramach wyróżnia się m.in. p. geograficzną - polegającą na tym, iż w ściśle oznaczonym obszarze gat. rozmnaża się tylko partenogenetycznie) oraz cykliczną (przemiennie występują pokolenia rozmnażające się obupłciowo i partenogenetycznie, np. mszyce ).
Tutaj proszę o pomoc w ogarnieciu tematu :P
21.Nie, nie wszystkie :P No i tutaj też się przyda pomoc
-
Re: FAQ - przydadzą się korekty ;)
14.Wszystko jest zalezne od gatunk,temperatury wilgotności i warunków trzymania jajek.Tem nie powinna przekraczać 28 st. , wilgotność ok 60-70% no i jak juz wspomniane bylo inkubator skonstruowany przez Adama Popielę.Przyjmuję się że
-wysoki stopień wyklucia to 70-90%
-średni stopień wyklucia 40-70%
-slaby lub bardzo slaby 0-40%
Oczywiscie pod wzgledem gatunkowym straszykowate roznią się i nie ma gwarancji 100% ze przy idealny warunkach stopięn wylęgu wyniesie 90-100%
Uprawnienia umieszczania postów