Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Płeć

Lockdown
    Guest

Jak rozróżnić płeć u patyczaków rogatych? I czy trzeba czekać jak będa dorosłe z rozróżnieniem ich płci ? Bo w opisie pisze pare charakterystycznych cech , ale czy wy macie swoje sposoby (inne) ?

M.I.R.A.S.
    Guest

Re: Płeć

Samce są ogólnie drobniejsze, na końcu odwłoka widoczne zgrubienie. Nie mają tylu wyrostków.

Jeżeli masz dwa patyczaki do porównainia to nie bedziesz miał problemu z rozróżnieniem płci

Nie wiem jak jest z rozróżnieniem u młodych bo widziałem tylko samce imago.

czester87SnK
    Guest

hm ja choduje patyczki rogate 4 lata ale jeszcze nieudalo mi sie wychodowac samca ale przewaznie samce sa mniejsze i szczuplejsze nieodgrywaja zadnej roli w kopulacji

Jaca
    Guest

Muszę Cię zmartwić. Z samych samic nigdy nie dochowasz się samca. Aby mieć w hodowli samce, jaja muszą ulec zapłodnieniu, a więc musisz pozyskać z jakiegoś źródła samce lub zapłodnione jaja.

Młode samczyki, w odróżnieniu od samiczek w tym samym stadium rozwojowym, nie posiadają na głowie różków, a przy końcu odwłoka, na spodniej jego stronie, pojawia się okrągłe wybrzuszenie (zaczątki męskich narządów kopulacyjnych).

Lockdown
    Guest

No bo moje patyczaki oba mają różki na głowie.

Jaca
    Guest

W takim razie to dwie samiczki. Samce patyczaków rogatych nie mają różków.

Saurus
    Guest

U wiekszych da sie zauwazyc, ze samiec jest mniejszy, ma delikatniejsze nogi i biale stawy.

Lockdown
    Guest

Mają dwa fajne rogi i fajnie wygląda jak nimi ruszają ;d

Uprawnienia umieszczania postów