-
Re: dla poczatkujacego
co do straszyków rogatych - tutaqj występuje mały problem, bo samica możę nie przejśc ostatniej wylinki i paść, jeśli nie zachowa się odpowiednio wysokiej wilgotności!
-
Grochu żaden straszyk ( ośmielę się rozszerzyć że nawet prawie żaden owad) nie przejdzie wylinki bez odpowiedniej wilgotności i to niezależnie od płci ale żeby Aretaon wylinki nie przeszedł trzeba się serio postarać lub być baaaaaaaaardzo zdolnym
-
chyba nie zrozumiałes o co mi chodzi (-:
mówię o tym, zę samica do przejścia ostatniej wylinkki potrzebuje wyższej wilgotności, niż normalnie, mimo, że do pozostałych wystarcza normalna, 70% wilgotność.
oprócz tego u tego gautnku zachodzą spore różnice we wzroście między płciami, przez co mozę być problem z synchronizowaniem samca i samicy i w konsekwencji z rozmnoeniem.
-
TAk jak u większości znanych mi straszyków samiec dojrzewa szybciej ale biorąc pod uwagę długość życia tego gatunku wydaje mi się że nie stanowi to większego problemu. Poza tym zawsze można dobrać np o 2 wylinki starsze samice od samców ( a jest z czego wybierać bo młodych Aretaonów jest jeszcze u mnie ponad 100 szt .
-
Najlepszy byłby według mnie Carausius morosus (Patyczak Indyjski) jest duży ma 8cm i w każdej chwili możesz go wziąć na ręce. Nieco większy jest patyczak rogaty (Medauroidea extradentata) osiąga nawet 12cm tyle co moja największa modlicha.
Uprawnienia umieszczania postów