Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: dla poczatkujacego

Grochu
    Guest

Re: dla poczatkujacego

co do straszyków rogatych - tutaqj występuje mały problem, bo samica możę nie przejśc ostatniej wylinki i paść, jeśli nie zachowa się odpowiednio wysokiej wilgotności!

DZIUREK
    Guest

Grochu żaden straszyk ( ośmielę się rozszerzyć że nawet prawie żaden owad) nie przejdzie wylinki bez odpowiedniej wilgotności i to niezależnie od płci ale żeby Aretaon wylinki nie przeszedł trzeba się serio postarać lub być baaaaaaaaardzo zdolnym

Grochu
    Guest

chyba nie zrozumiałes o co mi chodzi (-:

mówię o tym, zę samica do przejścia ostatniej wylinkki potrzebuje wyższej wilgotności, niż normalnie, mimo, że do pozostałych wystarcza normalna, 70% wilgotność.

oprócz tego u tego gautnku zachodzą spore różnice we wzroście między płciami, przez co mozę być problem z synchronizowaniem samca i samicy i w konsekwencji z rozmnoeniem.

DZIUREK
    Guest

TAk jak u większości znanych mi straszyków samiec dojrzewa szybciej ale biorąc pod uwagę długość życia tego gatunku wydaje mi się że nie stanowi to większego problemu. Poza tym zawsze można dobrać np o 2 wylinki starsze samice od samców ( a jest z czego wybierać bo młodych Aretaonów jest jeszcze u mnie ponad 100 szt .

PilotHawk
    Guest

Najlepszy byłby według mnie Carausius morosus (Patyczak Indyjski) jest duży ma 8cm i w każdej chwili możesz go wziąć na ręce. Nieco większy jest patyczak rogaty (Medauroidea extradentata) osiąga nawet 12cm tyle co moja największa modlicha.

Uprawnienia umieszczania postów