-
jaja australijskiego przed wylegiem
Dostalem ostatnio 30 jaj australianow. Nie byly w inkubatorze, zanim je dostalem lezaly w wilgotnym torfie na dnie terrarium, wiec nie wiadomo kiedy mogly zostac zlozone-teraz czy wczesniej. Wszystkie pochodza od samic o takiej samej barwie, ktore tez sa z jednej hodowli, ale niektore sa jasne bezowe, a inne ciemne brazowe. Czy jaja australijskich ciemnieja keidy zbliza sie moment klucia? Cos takiego kiedys slyszalem ale nie wiem czy akurat o tym gatunku
-
Re: jaja australijskiego przed wylegiem
Jaja tego gatunku nie zmieniają barwy przed wykluciem. Ciemnieją za to, gdy podwyższa się wilgotność, a jaśnieją gdy jest sucho.
-
ale wszystkie sa w jednym inkubatorze, a maja inne barwy
-
Nawet jedna samica nie składa identycznych jaj a co dopiero jeśli są od kilku.Z tego co było u mnie to kiedyś przed wyjazdem na tydzień zostawiłem chyba 20 jajek na wilgotnym kokosie w inkubatorku pod lampką niestety po kilku dniach woda musiała wyparować bo podłoże było suchutkie a jajka normalnie wyblakły.Z kolei kiedyś zrobiłem też taki feralny inkubatorek w którym chyba dziurek chyba było za mało bo wciąż woda się skraplała i nie wiedzieć czemu nie wsiąkała w podłoże a podtapiała jajeczka.Na szczęście teraz zrobiłem inkubatorek perfekt.To wskazywałoby na rolę wilgotności i temperatury. Dodać mogę że w obu przypadkach mimo zmiany koloru i przejściowych złych dla nich warunków i tak wylęg miał wysoki odestek (niektóre z tych owadów mam do dziś ))
-
Proponuję zaznajomić się z opisem gatunku dostępnym na tej stronie. Zamieściłem tam informację również o zróżnicowaniu kolorystycznym składanych przez straszyki australijskie jaj oraz z czego to zróżnicowanie wynika.
Uprawnienia umieszczania postów