Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Czy ktos probowal?

Mieszany widok

adamos
    Guest

Czy ktos probowal?

Pewnie znanym problemem w terrariach jest plesn.
    Cy ktos probowal sie jej pozbyc podnoszac wilgotnosc i wpuszczajac skoczogonki?
    Czy takie "bagno" nie bedzie szkodliwe dla jaj i samych patyczakow?

A moze komus same zalegly sie skoczogonki?

Adam

Ryba13
    Guest

Re: Czy ktos probowal?

Dla jaj to raczej od bagna jest groźniejsza sama pleśń. A skoczogonki raczej żywią się martwymi szczątkami, a nie pleśnią. Chociaż na skoczogonkach się dobrze nie znam.

A tak wogóle skąd je masz?

adamos
    Guest

plesnieja odchody a to wlasnie martwe szczatki

KLIK
    Guest

U mnie w terrariach ze straszykami i z modliszkami jest mnóstwo skoczogonków. Nigdy ich tam specjalnie nie wpuszczałem i wilgotność nie jest też jakoś wybitnie wysoka. Może jest ich tyle, bo w pokoju stoją dwa duże akwaria, w których też się mrowią. W samych terrariach obecność skoczogonków wg mnie nie ma większego znaczenia. Pleśń rozwija się mimo wszystko. Po prostu nie dają rady wyjeść wrzystkich resztek i odchodów. Ale bardzo pozytywnie wpływają one na inkubujące się jaja. Zawsze kiedy na jajach pojawi się trochę pleśni, łapię kilkanaście sztuk i wrzucam do pojemnika z jajami. Nie wiem czy zjadają one pleśń, czy nie, ale zawsze po jakimś czasie znika.

Dark Raptor
    Guest

Niektórzy stosują w tym celu prosionki (stonogi). Działają ponoć bardzo dobrze.

leviatan
    Guest

skad wziąść te skoczkoogonki? jak to wyglada?

KLIK
    Guest

Skoczogonki hodowane są na karmę. Dla drzewołazów na przykład są stanowią podstawę diety. A skąd wziąć. Nie wiem czy to aktualne, ale spróbój tu: http://www.terrarium.com.pl/forum/re...086#reply_3086

Uprawnienia umieszczania postów