-
PYTANIA O INKUBACJE JAJECZEK W PODŁOŻU
Wiele gatunków straszyków (np. Eurycantha sp., Heteropteryx sp.) składa jajeczka w podłoże (np. torf, piasek). Zasanawiam sie jak inkubować jaja takich gatunków. Konkretnie chodzi mi o Sungaya inexpectata, PSG 195, która składa jajeczka w piasek, ale mimo to z pewnościa pomogą mi hodowcy innych gatunków składających jaja w podłoża, np. torf, bowiem inkubacja powinna moim zdaniem przebiegać tu i tu podobnie, więc moje pytania będą odnosić się ogólnie do straszyków składających jaja w podłoże.
Oto kilka pytań:
1) Czy jaja składane w podłoże mogą być inkubowane bez podłoża, np. w takim inkubatorku jak na "Phasmodea", w dziale "hodowla"?
2) Czy podłoże (piasek w moim przypadku) powinno być wilgotne tylko z wierzchu, czy także głębiej, tam gdzie są jaja?
3) Czy można umieścić jakieś płaskie naczynko z podłożem (piasek) z jajami do inkubatora z "Phasmodea", w celu utrzymania wilgotności, bez spryskiwania podłoża?
4) Czy jajeczka w podłożu (piasek) mogą pleśnieć? jak to rozpoznać? czy pleśń może się przenosic z jaja na jajo w podłożu? Czy powinno się okresowo kontrolować jaja? w jaki sposób?
5) Jeżeli jakiś gatunek składa jajeczka powiedzmy na 5cm, to czy w podłożu inkubatora też powinny być na tej głębokości?
6) Jak szukać jaja w podłożu (piasek)? Czy po złożeniu są ślady na podłożu?
7) Jak rozpoznać że straszyk rozpoczą jajeczkowanie?
8)Ile czasu mija od ostatniej wylinki do jajeczkowania u Sungaya inexpectata, PSG 195?
Uprawnienia umieszczania postów