-
Re: co WY na to!
Jaca ale chyba nie pisales nic o "syczeniu" ? ;]
juz nie raz zauwazylem ze Eurycanthy przy podnoszeniu gwaltownym np. za tułów "syczą" nie tylko samce i samice, Syk pojawia się przy ruszaniu ,ataku tylnimi odnóżami ,tak jakby wydobywal sie ze stawów....
Spotkaliscie sie z tym?
A jesli chodzi o odglosy to kiedys tez juz dyskutowalismy o wystukiwaniu odwlokiem o kore przez samcow ale to juz cos innego...
a jesli chodzi o "smierdzacą substancje" to jest to popularny sposob obrony u wielu gatunkow ,kilka przykladow :
- Eurycanthu
- Extatosomy tiratatum - cos jak splesnialy ser
- Str. kolczaste - palona opona ?
- pat. skrzydlate - jak podrazniona biedronka, ta sama substancja
- no i oczywiscie wszelkiego rodzaja str. plujace(np. M. jamaicany) - te to robią perfekcyjnie !
-
O syczeniu nic nie pisałem, fakt
Najprawdopodobniej syk pojawia się pod wpływen nagłego skurczu odwłoka -uchodzące przez przymknięte przetchlinki powietrze.
Na podobnej zasadzie syczą karaczany madagaskarskie.
-
Ależ nikt Ci niczego nie każe zmieniać.
Podałeś jakąś wątpliwość, a ja Ci ją tylko wytłumaczyłem...
-
Chyba, że jest to jakaś strydulacja (jeśli odgłos dobiega z połączeń stawowych).
-
no tez wlasnie u karaczanow slychać to wyrazniej. "syczki" slychać calkiem niezle
możliwe ze t oz przetchlinek, jednak zdawalo mi sie ze zwykle wydobywa on się przy gwałtownym skurczu odnóży czyli ze stawów.
Dark na czym polega strydulacja?
-
Najczęściej są to dwie powierzchnie funkcjonujące jak tarki. Owad pociera je o siebie i powstaje dźwięk. Jest to zjawisko bardzo czesto spotykane u chrząszczy z rodziny kózkowatych. Pocierają głową o przedplecze.
-
jeden temat a tyle innych poruszonych!-dzieki za odzew!!! ja niestety sprzedalem dzisiaj cala hodowle straszykow zostaly tylko jajka,jest ktos zainteresowany?-jak nie to poczekam az sie wylegna!! czekam na oferty! na maile lub sms lub na gg 3920360
Uprawnienia umieszczania postów