Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: co WY na to!

josetsu
    Guest

co WY na to!

1. hoduje od pol roku nowogwinejskie i czytalem troszke o nich i wszedzie sie pisze ze powinno sie je karmic przez cale zycie jednym pokarmem poniewaz gdy karmi sie kilkoma na zmiane straszyki maja problemy z prawidlowym wzrostem itd... ja swoje karmie glownie bluszczem ale daje im tez owoce-glownie brzoskwinie i jablka-one wprost za nimi przepadaja i zjadaja w ekspreowwym tepie!nie zauwazylem zeby sie to jakos odbijalo na zdrowiu moich pupili!!! zdazalo sie ze straszyki wcinaly chleb, karme dla ryb i tez byly i sa zdrowe!!
    CO WY SADZICIE O MOJEJ TEORI I KARMIENIU!?

2. mam 2 pytanko! mam jajka straszykow i wyciagam je im z terrarium i przekladam do mniejszego i wlasnie jaka powinna byc tam grubosc podloza w ktorym znajduja sie jajaka, czy temperatura ma dosc duzy wplyw na szybkosc wylegu i czy w latwy sposob zobaczeze mlode sie wylegly? czym je karmin na poczatku bo bluszcz jest za twardy!!!
    CZEKAM NA WASZE OPINIE I PODPOWIEDZI!!!

Jaca
    Guest

Re: co WY na to!

Jaką ostateczną wielkość osiągnęły i jak długo żyją jako dorosłe?

Dark Raptor
    Guest

Co do karmienia, efekt jest różny. Osobniki którym zmieniałem często żarcie, zwłaszcza zimą - z musu, rosły dość wolno (bo rzadziej jadły).
    Jaja możesz trzymać w inkubatorze. Opis budowy pojawiał się często na forum, więc poszukaj. Temperatura i wilgotność mają duży wpływ na szybkość inkubacji.
    Na początku młode karmiłem dębem i jeżyną (stare też).

josetsu
    Guest

maja po ponad 10 cm samiec ma 11 a najmniejsza samiczka ma troszke ponad 10 a najwieksza 12!! i wcinaja te owoce jak szalone!!

AGAM
    Guest

moje jedzą zwykle maline albo jezyne, okazjonalnie dąb i bluszcz i czasem jabłka. Rosną duże, piekne i zdrowe

josetsu
    Guest

a i mam cos jeszcze-oze to kontrowersyjne a moze normalne tylko ja nigdzie o tym nie czytalem: zauwazylem ze jak zaczniesz atakowac straszyka (samca) to jest norma ze podnosi ogon i sie napina ale czy zauwazyliscie ze wydaje z siebie wtedy taki dziwny nieprzyjemny zapach? czy tylko ja to zauwazylem?

Dark Raptor
    Guest

U australijskich też wyczuwa się coś w tym stylu...

Jaca
    Guest

to nie należą do największych (dorastają: samica - 15cm, samiec - 12cm), żyją zapewne też max do pół roku (te straszyki potrafią żyć nawet 1,5 roku).

Także podtrzymuję stwierdzenia, które umieściłem w opisie gatunku.

Jaca
    Guest

W opisie gatunku zawarłem informację o wydawanej przez te straszyki woni.

josetsu
    Guest

wiesz moze masz racje ale ja ich linijka nie mierzylem przylozylem na oko! samiczke jedna taka mam ale ile dokladnie!! ja tam karmienia nie zmienie i tak 80% to bluszcz!!

Uprawnienia umieszczania postów