Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: co WY na to!

PiotrekP
    Guest

Re: co WY na to!

Jaca ale chyba nie pisales nic o "syczeniu" ? ;]
    juz nie raz zauwazylem ze Eurycanthy przy podnoszeniu gwaltownym np. za tułów "syczą" nie tylko samce i samice, Syk pojawia się przy ruszaniu ,ataku tylnimi odnóżami ,tak jakby wydobywal sie ze stawów....

Spotkaliscie sie z tym?

A jesli chodzi o odglosy to kiedys tez juz dyskutowalismy o wystukiwaniu odwlokiem o kore przez samcow ale to juz cos innego...

a jesli chodzi o "smierdzacą substancje" to jest to popularny sposob obrony u wielu gatunkow ,kilka przykladow :
    - Eurycanthu
    - Extatosomy tiratatum - cos jak splesnialy ser
    - Str. kolczaste - palona opona ?
    - pat. skrzydlate - jak podrazniona biedronka, ta sama substancja
    - no i oczywiscie wszelkiego rodzaja str. plujace(np. M. jamaicany) - te to robią perfekcyjnie !

Jaca
    Guest

O syczeniu nic nie pisałem, fakt
    Najprawdopodobniej syk pojawia się pod wpływen nagłego skurczu odwłoka -uchodzące przez przymknięte przetchlinki powietrze.
    Na podobnej zasadzie syczą karaczany madagaskarskie.

Jaca
    Guest

Ależ nikt Ci niczego nie każe zmieniać.
    Podałeś jakąś wątpliwość, a ja Ci ją tylko wytłumaczyłem...

Dark Raptor
    Guest

Chyba, że jest to jakaś strydulacja (jeśli odgłos dobiega z połączeń stawowych).

PiotrekP
    Guest

no tez wlasnie u karaczanow slychać to wyrazniej. "syczki" slychać calkiem niezle

możliwe ze t oz przetchlinek, jednak zdawalo mi sie ze zwykle wydobywa on się przy gwałtownym skurczu odnóży czyli ze stawów.

Dark na czym polega strydulacja?

Dark Raptor
    Guest

Najczęściej są to dwie powierzchnie funkcjonujące jak tarki. Owad pociera je o siebie i powstaje dźwięk. Jest to zjawisko bardzo czesto spotykane u chrząszczy z rodziny kózkowatych. Pocierają głową o przedplecze.

josetsu
    Guest

jeden temat a tyle innych poruszonych!-dzieki za odzew!!! ja niestety sprzedalem dzisiaj cala hodowle straszykow zostaly tylko jajka,jest ktos zainteresowany?-jak nie to poczekam az sie wylegna!! czekam na oferty! na maile lub sms lub na gg 3920360

Uprawnienia umieszczania postów