Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Zapasy:)

Wasyl
    Guest

Zapasy:)

Pytanie kieruje glównie do osób które hodują dużo straszyków. Jak robicie zapasy na zimę? Tzn. wiem że można mrozić, ale wykarmienie bandy straszyków (wiem jak żarłoczne potrafią być indonezyjskie) wymagało by zamrożenia połowy lasu

Dark Raptor
    Guest

Re: Zapasy:)

W poprzednim poście opisałem mrożenie liści dębu.
    Bierzesz duże liście, gromadzisz jeden na drugim i do foliowych woreczków, pakujesz to do zamrażarki i wyciągasz kiedy chcesz.
    Jeśli chcesz świeży pokarm, ścinasz gałęzie malin, jeżyn. Wtykasz je do wody i czekasz tydzień, dwa, aż pojawią się młode liście.
    Na wykarmienie hordy australijskich i nowogwinejskich wystarczyła mi jedna duża szuflada w zamrażarce, obyło się bez defoliacji większej powierzchni lasu

Grochu
    Guest

ja mam kilkanaście sztuk, ale sądzę, żę na czasie jeszcze KILKADZIESIĄT phasmów różnych mi się wykluje, tak więc...

zapasy robię, już zaczełem, ale wątpię, by starzcył :P może jakoś dotrwam do wiosny, a jak nie, to najwyżej przejadą się troche na sałacie.

BZYK
    Guest

Ja zawsze mroże troche jezyny i zawsze mi zostaje.Trzeba dobrze poszukać, w lesie jest tego pełno, chyba że ktoś nie ma lasów w okolicy.

Wasyl
    Guest

Dzięki- dzisiaj byłem w lesie i zrobiłem zapasy (tyle że zamiast do woreczków dałem do plastikowego pojemnika dużego). Mam tylko jeszcze jedno pytanie- jak je mroże jeden na drugim to nie przymarzną do siebie?

Dark Raptor
    Guest

Czasem tak, ale łatwo je oddzielić.

Uprawnienia umieszczania postów