-
Dziwne zachowanie straszyka- Pomocy!
Przed wczoraj moja samica straszyka indonezyjskiego (imago od 2 miesiecy) zaczela sie bardzo dziwnie zachowywac - najpierw ciagle szrazowala przez cale terrarium, potem zagrzebala sie plasko w ziemi, tak mniejwiecej do polowy.Z poczatku myslalem ze sklada jajka, ale siedzi juz tam 2 dni i reaguje tylko slabymi ruchami konczyn i odwloka na moje bodzcce... Co spowodowalo takie zachowanie i czy mozna ja jeszcze uratowac??
-
Re: Dziwne zachowanie straszyka- Pomocy!
jak na moje to składa jaja... zaczynają to robić po ok 1,5 miesiąca od imaginalnej wylinki, składają jaja do podłoża... często robią tak, że siedzą troche z dupą w ziemi, później robią dłuższą przerwę, i znowu kilka dni z dupą w ziemi...
cytat z opisu:
Rozmnażanie
Rozmnaża się płciowo, jeśli brak jest samca, samica zdolna jest do rozmnażania partenogenetycznego. Kopulacja trwa krótko, a około 1,5 miesiąca po ostatniej wylince samica zaczyna składać brunatno-szare jaja wielkości 8x4 mm, które umieszcza w podłożu przy pomocy wykształconego na końcu odwłoka pokładełka. Jaja często składane są cyklicznie, tzn. samica po złożeniu w przeciągu kilku dni kilkunastu do około trzydziestu jaj, odpoczywa przez następne 2-3 tygodnie, produkując w odwłoku kolejną ich partię. Całkowita ilość złożonych przez samicę jaj waha się w granicach 160-250. Można je przenieść do pojemników z wilgotną włókniną kokosową, lub torfem (nie są one podatne na pleśnienie). Inkubacja trwa 4-6 miesięcy, po którym to okresie z około 90% jaj wykluwają się 1,5-2 cm larwy, od razu podobne do osobników dorosłych. Rozwój larwalny trwa 4-6 miesięcy, w którym to czasie owady przechodzą 7 wylinek.
-
Tyle, że przy składaniu jaj zazwyczaj wygina tylko odwłok w dół i zagrzebuje jego koniec w ziemi (przynajmniej u podobnego do indonezyjskiego, nowogwinejskiego). Jest wtedy dosyć ożywiona, ale jednak rusza się.
Nie wiem jakie masz warunki w terra, ale przy nadmiernym przesuszeniu straszyków widziałem podobne objawy. Jeśli ma zapadnięty odwłok to może być właśnie to.
Jeśli widziałeś taki efekt w dzień to też bym się za bardzo nie zdziwił (możliwe, że to normalne "odrętwienie"). Poobserwuj ją w nocy. Jeśli nie wykazuje aktywności nawet wtedy, to prawdopodobnie jest to to, co napisałem wyżej.
-
No to koniec, samiczka padla... Co do wysuszenia to regularnie pare razy dziennie pryskalem terarium woda, zbierala sie na galazkach i sciankach... Odwlok miala jednak gruby. Po prostu sie zagrzebala i na paczatku troche jeszcze ruszale ale pare dni pozniej juz byla sztywna (w dzien i w nocy)
-
Ja stawiam jednak na odwodnienie. Przy takiej wielkości straszykach nie wystarcza spryskiwanie terrarium. Albo musi być zachowana stosunkowo wysoka wilgotność + świerze, wstawione do wody liście, albo też po prostu podany na dnie terrarium płaski spodek z wodą.
Druga ewentualność to zatrucie. Czym ją karmiłeś?
-
hmm no trudno. wyglądało faktycznie na składanie jaj.
no przede wszystkim: czym ja karmiłeś? czy na pewno pokarm zrywany był z dala od drogi?
-
Karmilem ja malinami z lasu. Przed chwila zauwazylem, ze w ciele straszyka tkwilo do polowy wysuniete jajeczko!! Wyjelem je za pomoca igly. Czy jest szansa na wyklucie? Wygladalo to tak jakby straszyk mial problemy z porodem...
-
Aha- jeszczse jedno (przepraszam za spam!) mam w terrarium higrometr i wilgoc utrzymywalem odpowiednia, maliny byly swieze, las mam pod nosem i nowa porcja jest zawsze co 3 dni.
-
Jeśli wcześniej nie złożyła jaja, to te pierwsze są najczęściej trochę niedorobione. Nie zaszkodzi spróbować, choć za efekt nie ręczę.
Jeśli miała wyraźnie zapadnięty odwłok to może jednak byś przesuszenie. Sama wilgotność powietrza nie wystarczy, straszyki bardzo intensywnie spijają wodę z liści i ścian terrarium.
Zatrucie też jest niewykluczone, ale trudno mi odpowiedzieć czym. Swoje straszyki karmię tylko dębem i odpukać, zdarzają mi się problemy tylko u bardzo młodych osobników.
-
To nie jest problem z porodem. To jajo zostało już zniesione, czekało tylko na odpowiednie umieszczenie go przy pomocy pokładełka w podłożu. Straszyki posiadają przy drogach rodnych coś na wzór koszyczka, do którego to najpierw zostaje zniesione jajo, a później dzieje się z nim to, co u danego gatunku dziać się powinno (czyli zostaje porzucone, wciśnięte pokładełkiem w podłoże, przyklejone, "wystrzelone", itd.).
Proponyję Ci, abyś delikatnie z boku rozcioł żyletką odwłok i wyciągnął jaja, które posiadają już skorupkę. Z doświadczenia wiem, że napewno coś się z nich wylęgnie.
Jeśli podawałeś malinę z lasu, to sprawę zatrucia można w tym wypadku wykluczyć.
Uprawnienia umieszczania postów