-
Mojemu patyczakowi odpadła stopa!!
Pomocy!! Mam swojego patyczaka Indyjskiego od ferri zimowych. Od trzech tygodni znosi już jajka więc jest już dorosła i osiągneła imago. Wczoraj (19 czerwca) wziłem ją na rękę żeby zmienić jej liście. Było dość puźno więc nie chciałem myć całego akwarium , a że od paru dni byłem strasznie zajęty Bessy miała dość sucho. Spryskałem mojego ulubieńca wodą by się nawilżył i trochęsię napił , zmieniłem liść i powoli szykowałem Bessiola do powrotu do domku. Niestey patyczak chciał sobie jeszcze pobiegać i zaczęła łazić po mnie. Kiedy wreście wsadziłem ją do akwarium zobaczyłem jej stope na moim środkowym palcu!! Z początku sądziełm że to kupa ale kiedy zobaczyłem że muj ulubieniec nie ma tylnej lewej stopy o mało nie krzyknołem z przerażenia. Taki wypadek po czterech miesiącach chodowli w słoiku i jednego miesiąca w wygodnym akwarium to za dużo dla mnie. Ostatnią wylinkę Bessy miała gdzieś w ferrie wiec obawiam się że stopka nie odrośnie. I z tym zwracam się do was. Czy jest szansa by stopa odrosła i czy to nie jest groźne dla patyczaka?? To pierwsza kontuzja w moim terrarium (no oprucz ryby bez ogona ale już taką kupiłem) i dość się boję . Wiem że patyczaki przeżywają nawet bez całych nóg ale to jest dla mnie szok. Czy nie spotkaliście się z podobnym przypadkie?? Czy ta stopka odrośnie mimo tego że Bessy już dawno przeszła ostatnią wylinkę??Czy to nie zaszkodzi jej zdrowiu?? Teraz bessy siedzi na górnej części akwarium i trochę się rusza , ale wczoraj wieczorem nie mogłem przez nią spać raz spadła na duł i musiałem ją podnieść , a potem łaziła po całym akwarium. Zaraz ją wyciągne żeby jej umyć akwarium ale się boje by jej nie zrobić krzywdy. To dla mnie taki szok!!
Z uszanowaniem Marcin
-
Re: Mojemu patyczakowi odpadła stopa!!
Zapomniałem dodać że na kikucie nie ma ani kropli krwi, a noga wydaje mi sie lekko zaczerwieniona.
-
Stopa nie odrośnie.
Poza tym zauważam w Twoim opisie wiele niejasności, ale już nie będę się w to wgłębiał.
Moja rada - nie przejmuj się tym patyczakiem tak bardzo, bo "zagłaskać kota na śmierć" też można.
-
Chłopie wyluzuj ja mam patytki które mają kompletne 3 nogi + kikut jednej i żyją co prawda te moje jeszcze linieją i będą miały je za jakiś czas całe ale i tak sobie teraz muszą radzic bez nóg.
A co do twojego patyka nie przejmuj się ona sobie poradzi lepiej niż myślisz. Patyczak jeśli jest w stanie doczołgać się do pokarmu to będzie żył a co dopiero taki który tylko stopy nie ma
-
Bez urazy ale jak dla mnie nazywanie patyka to przegięcie :P
u mnie tylko żółw ma imię patyk to patyk a ślimaki mają umerki na skorupach
-
Sorry Marcin jakby wszyscy,przejmowali się tak swoimi zwierzętami to na kardiologi nie mieli by już miejsc, żal mi cie będzie jak zobacze post w przykrych doświadczeniach,ratunku mój patyczak umarł i mam doła. A stopą się nie przejmuj,indyjskie to twarde bestie.
-
Spok dziękuje wam za odpowiedzi. Szkoda że jej nie odrośnie ta stopa. To ją starsznieszpecii(w moich oczach). Ale ja nawet lubie trochę uszkodzone zwierzęta(mam rybe bez ogona , 2 papugi które nie umią latać , jedną papuge z krzywym skrzydłem , jedną papuge znalezioną na parkingu i najbrzytszego kota w kocikowie).Rozumiem że bieżecie minie za znerwicowanego patyczaczkowego ojca chrzestnego ale tak nie jest. Któryś z was napisał że widzi parę nie jasności. Jeśi chodzi mu o to jak Bessy straciła stopę to nie wiem naprawdę. Wiem że żyć będzie chodziło mi tylko o to czy odrośnie stopa.
Z uszanowaniem Marcin.
-
-
hueuhe. no co wy. ja tez nazywam swoje patyczaki... dziwka [tu numerek]
dziwka 1, dziwka 2 itd
hehe
-
Ja bym na miejscu Pingwinagugu napisał o tym w przykrych doświadczeniach. "Urzekła mnie twoja historia" :P
Uprawnienia umieszczania postów