Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Inkubacja znow :>

Hwarang
    Guest

Inkubacja znow :>

Witam!
    W temacie straszykow jestem zupelnie nowy. Przeczytalem co nico, a to z tego powodu, ze w moim posiadaniu znalazlo sie kilkadziesiat jajeczek.
    Znalazlem opis inkubatoar na stronie phasmodea, ale chwilowo nie za bardzo mam czas by cos takiego zrobic.
    I tu mam pytanko, czy jaja mozna bezproblemowo trzymac w wilgotnym wloknie kokosowym?

Szymon_czarodziej
    Guest

Re: Inkubacja znow :>

Nie w wilgotnym wloknie ale na wilgotnym wloknie zdecydowanie tak. Chyba ze to jakies straszyki skladajace jaja do ziemi.
    Moj inkubator to pudelko z 1 cm warstwa wlasnie wlokna kokosowego, stale wilgotnego, z podziurawiona 'przykrywka'. Dbam o wilgotnosc w srodku i wylegi mam spore (112/120 jajek liscca, 350/378 jajek australijskich, na nieszczescie prawie 100% z 600 jajek nowogwinejskich

Rogacz
    Guest

Można trzymać. Dobre są brykiety z włókniny kokosowej, ale strasznie tego dużo. No, ale zawsze wilgotne. :-)

Nephentes_Hybrida
    Guest

na nieszczęście Szymon :P

Ryba13
    Guest

Przecierz nie całego brykieta kokosowego trzeba moczyć. Mozna odciąć tylko kawałek.

Rogacz
    Guest

Jasne, chyba tasakiem. Ja już próbowałem. Nawet sekatorem. To jest tak grube, że jest krubsze od konara.

Małgolek
    Guest

ha! i tu was mam wszyskich jasne, że da się przeciąć!!!! no wiecie co.... ja niepozorna, delikatna, subtelna kobietka o smukłych gotyckich dłoniach radę dałam.... no wiecie.... )) wtyd! :P.
    Spróbujcie piłką chirurgiczną (newet kokosy można ciąć) nadkroić z 2 stron głęboko i przełamać . Fakt, ze dłubałam z godzinę... ale przełamałam :P.

Uprawnienia umieszczania postów