Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: BŁAGAM O NATYCHMIASTOWĄ ODPOWIEDŹ!

modliszka44
    Guest

BŁAGAM O NATYCHMIASTOWĄ ODPOWIEDŹ!

moja samica patyczaka rogatego przechodzi wylinkę, ale nastapily pewne komplikacje. Lezy od 2-3 dni w rogu terrarium na piasku i nie moze zrzucic ,,skorki" ma caly czas mocno zgiety kark, prawdopodobnie ma uszkodzone odnóża, tylko jedno jest w pelni sprawne. Jak mam jej pomoc?????????????????!!!!!!!!!!!!!! boje sie ze zdechnie....:-(

Mantis
    Guest

Re: BŁAGAM O NATYCHMIASTOWĄ ODPOWIEDŹ!

jak chcesz to możesz zwilżyć wylinke wodą zostawić go na chwile takiego zwilżonego aby odmoczyła sie wylinka i próbować ja ściągnąć (btw. nie utop go i nie powyeywaj mu części ciała)

Szymon_czarodziej
    Guest

Jeżeli lezy na ziemi tak dlugo, a nie wyszla jeszcze calkowicie z wylinki, to niestety musisz sie z noa pozegnac...
    Jeżeli straszyk, patyczak spadnie podczas wylinki na ziemie to w 99% procentach konczy sie to dla niego smiercia...
    Przykro mi...

modliszka44
    Guest

R:-(

czy to jednyna szansa dla niej? nie poradzi sobie sama prawda...?obawiam sie, ze jak nie zdejme z nij wylinki, to zdechnie a jak sie za to zabiorę, to zabije ja wlasnymi rekoma.BOze, ja ja kocham przeciez!!!!!!!!!!!!!!!!co zrobic? jak dlugo pocvzekac po zwilzeniu?

MataManX
    Guest

kończy się to śmiercią ale w wypadkach jeśli spadł po jej przejściu jak jest cały miękki jeśli jeszcze jest we wlince a to co już wyszlo nie jest znieksztaucone to zawsze jest szansa zwilż ją daj jej chwile czasu może sama sobie pooradzić a jak nie da rady to musisz ty wktroczyć

modliszka44
    Guest

moze sobie poradzę.........

nie dalo sie zdjac calej wylinki z pyszczka:-( i caly czas ma nienaturalnie zgiety ,,kark" nozki udaje mi sie powoli oswobodzic......trzymaj za nia kcuki prosze........

modliszka44
    Guest

zdjelam ta wylinke z nozek, ale i tak nie ma jednej pary i ten kark! co z nim? ??!!!NIE MOZE SIE WYPROSTOWAC!!, trochee wylinki zostalo miedzy różkami przy pyszczku i nie sposob jej zdjąć.

modliszka44
    Guest

nie, nie wierzę :-(

ona jest wyczerpana, karku nie da sie naprostowac, nie wiem czy z takim poważnym zniekształceniem bedzie w stanie życ.pyszczek ma przy tułowiu!!!!!nozki tez strasznie pokrzywione, ale cale.nie wiem czy bedzie w stanie sprawnie nimi wladac. kiedy moge oczekiwac ze wstanie???

modliszka44
    Guest

nie wierzę......!

ona jest wyczerpana, karku nie da sie naprostowac, nie wiem czy z takim poważnym zniekształceniem bedzie w stanie życ.pyszczek ma przy tułowiu!!!!!nozki tez strasznie pokrzywione, ale cale.nie wiem czy bedzie w stanie sprawnie nimi wladac. kiedy moge oczekiwac ze wstanie???

Jaca
    Guest

Straszyki (również patyczaki) oraz inne owady przechodzą wylinkę maxymalnie w przeciągu kilkudziesięciu minut. Jeśli czas ten się wydłuży (np. patyczak spadnie) to niestety wszystkie powstałe w ten sposób deformacje utrwalaja się, a sam proces linienia ustaje i owad zostaje uwięziony w takiej niedokończonej wylince. Można próbować uwolnić owada, zwilżając zaschniętą wylinkę, ale niestety wszelkie deformacje są już nieodwracalne.

Uprawnienia umieszczania postów