-
Sposoby inkubacji jaj PSG9
Napiszcie w jakich warunkach inkubujecie jaja straszyka australijskiego, po jakim czasie się klują oraz czy jaja pochodzą z hodowli plciowej czy partenogenetycznej.
-
-
Re: Sposoby inkubacji jaj PSG9
pisz na tym na tamtym CHYBA już będzie tylko giełda
-
Re: Sposoby inkubacji jaj PSG9
Już trzeci rok sprawdza się inkubator z plastikowej butli 5l. Wygląda to tak:
-Tniesz butlę miej więcej w połowie wysokości.
-Górną część butli przycinasz tak by jej średnica widziana z góry była trochę mniejsza od dolnej połówki (coś jak na tym szkicu, który strzeliłem na poczekaniu).
-Dolną część zakrywasz z góry gazą lub innym materiałem (przymocuj!), na którym będą leżeć jaja, do środka nalewasz wody.
-Górną część kładziesz na środku dolnej (jak na rysunku, tylko do siebie przylegają).
-Całość stawiasz w ciepłym miejscu (najlepiej pow. 24 st. C).
Zapewnia to dobrą wentylację = brak pleśni. U mnie efekt doskonały zawsze po 6 miesiącach (z niezapłodnionych). W szczytowym okresie miałem ponad 200 potworów (wrzuć sobie moją stronkę z profilu, podstrona hodowla
-
Re: Sposoby inkubacji jaj PSG9
Więcej o takim inkubatorze tutaj ---> http://www.mga.com.pl/~adampl/hodowla/inkubator.php
Ja jak mialem jajeczka to inkubowalem poprostu w plastikowym pudełeczku z watą i wieloma dziurkami (wata byla stale wilgotna, zdażało mi się przesuszyć. Efekty nie byly zadowalajśce.... na 14 jajek wyklulo się 8 straszuków 4 jajeczka zzieleniały (???) a z pozostalych dwóch lipa wiec nie polecam takiego sposobu......
-
Re: Sposoby inkubacji jaj PSG9
Niezłe, właśnie oto mi chodziło. ...i przez przypadek wyszło, że niepotrzebnie pouczam twórcę tego inkubatora Sorry!
W każdym razie inkubatr działa, bo co roku mam ponad setkę młodych.
-
Re: Sposoby inkubacji jaj PSG9
No więc twórcą samej idei takiej inkubacji jaj jest ja :->. Ideę tą jako pierwszy wprowadził w życie niejaki Antek, a ulepszył i doszlifował ten pomysł Adampl.
-
Re: Sposoby inkubacji jaj PSG9
Tak to dobry pomysł. Ja zrobilem poniejszoną wersje tego inkubatora (z butelki 1.5l) i ładnie sie powykluwaly. Temp. ok. 25st. czas ok. pol roku.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum