-
Książki
Mam pytanie odnośnie ksiażek , widziałem poslka ksiązkę za chyba 18 zł takiej kobiety i zastanawiałem sie zeby ja kupić hobby owady w terrarium ale mi odradzają, moze wiecie jaka książkę mozna kupić i być z niej zadowolonym , chodzmi mi o książkę o owadach w terrarium nie tylko o modliszkach ale zawierającą informacje na ich temat , jeżeli nie będzie o różnych owadach to moze być o samcyh modliszkach, i prosiłbym o podanie gdzie moge sie zaopatrzyć w nią .
dziekuje
-
Re: Książki
www.modliszki.com na samym dole masz odnosnik "Literatura" - oczywiscie sa to tylko pozycje zagraniczne, polskich dobrych ksiązek o modliszkach nie ma!
-
szkoda włąsnie, widziałem to .ale np ogólnie o owadach jako hobby ? kolezanka ma ale nie znam autora taka gruba i fajna
-
jak to nie ma? a Bazyluka to co? nie dobra?
-
-
Dla terrarystów to ona jest bardzo słabiutka...
-
no to kudłaty jaką ksiązkę bys polecił ??
-
1. Klaudii Hessler "Mantiden - Faszinierdende Lauerjaeger" - bardzo dobra z punktu widzenia terrarysty.
2. R.Ehrmann "Mantodea -Gottesanbeterinnen der Welt" - olbrzymie kompendium wiedzy, ciekawe i dokładne schematy budowy, opisane wszystkie znane rodzaje modliszek(minusem są dość słabej jakości zdjęcia).
3. Ken Preston-Mafham "Grasshopers & Mantids of the Word" - najlżejsza z pozycji, sporo ciekawych informacji dotyczących obserwacji modliszek w naturze, parę naprawdę ładnych zdjęć(niestety ich liczba jest niewielka).
-
Gdzie mozna zdobyc ta ostatnia? Czy sa rowniez jakies inne dobre po angielsku?
-
Zdobyć można przez księgarnie internetowe.
Inne książki w języku angielskim to:
"The Praying Mantids" Frederick R. Prete - ciekawe naukowe opisy budowy i zachowań modliszek, niewielka ilość informacji pomocnych w terrarystyce
"Praying Mantids: Keeping Aliens" A. Lasebny, O. McMonigle - trudno powiedzieć bo w rękach nie miałem....z opisów na internecie wynika, że jest skierowana do hodowców ale zawiera bardzo podstawowe informacje i jest przeznaczona dla początkujących...
Uprawnienia umieszczania postów