-
Zapładniacz?
Ile samic może zapłodnić pojedynczy samiec modliszki (abstrahując od tego, czy go samica nie zje)? Chodzi o Sphodromantisy.
Drugie pytanie: po ilu dniach mozna dopuszczac samca po raz kolejny do tej samej, lub innej samicy?
-
Re: Zapładniacz?
1. Ile da rade w ciagu zycia, zalezy jak dlugo bedzie zyl. Zauwazylem, ze samce w ostatnich dniach zycia nie sa chetne do kopulacji- jesli wczesniej chetnie wskakiwal na samice a teraz nie zwraca uwagi, to prawdopodobnie za kilka dni padnie ze starosci.
2. U mnie samiec gastricy zaplodnil jenda samice w nocy, nastepnej nocy kopulowal z druga samica- u obu legna sie mlode z kokonow, ale zeby miec pewnosc mozna poczekac z 1-2 dni i nakarmic go czyms malym (jak sie u mnie samiec Sphodromantis sp. Tanzania spasl za bardzo to mial problem z prawidlowym wygieciem odwloka ).
-
1. Mialem podobna sytuacje co Saurus . . . samce znajdujace sie na krancu zycia nie byly chetne do kopulacji . . . impotenci
2. zazwyczaj czekalem 2-3 dni po czym ponownie dopuszczalem samca do tej samec badz do innej samicy . . .
-
2-3 dni to zamalo...
u mnie aby doszlo do kopulacji trzeba czekac 4 dni
( bo czym innym jest jak samiec wskoczy na samice a czym innym jak zacznie kopulowac..)
-
No u mnie nawet przy tak krotkim odstepie od konca jednej do poczatku drugiej kopulacji (jakies 12 godzin) samiec wchodzil na samice i zaczynal kopulowac.
-
u mnie tez kopulowal:> na siedzeniu na samicy sie nie konczylo
Uprawnienia umieszczania postów