Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

  1. #11
    kibol90
    Guest

    Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

    a i zeby nie było wiem ze inkubator to nie wszystkoale poprostu nie mam mozliwości dogrzania go a zraszam co 3 dni ale skroplona woda szybko sie ulatnia wienc nie wiem co ile mam go w końcu zraszać.Zostać przy zraszaniu raz na trzy dni??

  2. #12
    Marek69
    Guest

    Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

    To normalne że woda ci paruje jak zraszasz to nic im nie będzie jak pisał Pulsar to twardy gat a raz na trzy dni zupełnie im starczy, a co do pozywki to ilu chodowców tyle pożywek mnie wszystko brała pleśń obecnie pozywke robie z owoców z kompotu poprostu owoce sa przegotowane i zabija się wszystki grzyby na ty pleśń mi się nie chyta tylko nieżle fermentuje ale to moim muszką nie przeszkadza, ale może ktoś ma lepsze patenty na pozywki.


  3. #13
    leviatan
    Guest

    Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

    Mantid sprzedaje świetną porzywke DROSOMIX.


  4. #14
    Lukas_d2005
    Guest

    Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

    Takie pytania to raczej prosze poszukać w archiwum działu owady karmowe


  5. #15
    Keplianica
    Guest

    Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

    Przyznaje ze agarowa faktycznie jest najlepsza Jesli masz znajomego w labie genetycznym, to moze podrzuci ci skladniki albo gotowej pozywki troche- tamta nie gnije i ma idealna konsystencje.
    A domowa: najprostsza to mieszanka maki kukurydzianej, wody i cukru; spryskana drozdzami. tylko smierdzi jak fermentuje ;/


  6. #16
    Saurus
    Guest

    Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

    Drosomix mantida to tylko dodatek (wazny dodatek) do pozywki z gotowanych jablek, poza tym bez dodatku drozdzy na wierzchu tez splesnieje. Agar pomaga otrzymac dobra konsystencje pozywki. Kibol90- to, ze dodales drozdzy jest wlasnie zabezpieczeniem przed plesnieniem, ale jesli pozywka nie bedzie zjadana przez muszki (bedzie stac), w ciagu kilku tygodni wyhodujesz na powierzchni pozywki pieknego drozdzowego grzyba


  7. #17
    kibol90
    Guest

    Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

    Fermentuje sie juz od dwóch dnia jak dziś podszedłem do tej papki to muszki łaziły w okół słoika po parapecie jak pijane i nie chciały latać dlaczego i co zrobić by wkońcu wlazły do tego słoika??:P:P:P:Pa i jak połoze na tej papce ręcznik papierowy to jak mam to potem zalać drozdzami??poprostu wymienić ręczniczek?? i czy to ciągle trzeba dolewać dorzdze??:P:P:P

  8. #18
    kibol90
    Guest

    Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

    A i co chwila robią sie bombelki na wierzchu pozywki i pękają czy to dobrze tak jak by troche kipiło:P:P:P

  9. #19
    Saurus
    Guest

    Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

    Po co recznik papierowy? Lepiej juz kawalek folii spozywczej lub siateczki, i to juz po zalaniu drozdzami. drozdzy nie trzeba dolewac, rozwina sie na pozywce. A babelki to pecherzyki gazu powstalego w wyniku fermentacji pozywki


  10. #20
    Olyv
    Guest

    Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)

    Co do pozywki na muszki owocowki ja daje cytryne i jabłko-i jest suuuper lecą do tego wszystkie z całego domu---muszki bardzo lubią cytryne

    A co do pleśni to sie jej robi troche dużo Ale to im nie przeszkadza(jak pisało powyżej

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •