-
Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)
a i zeby nie było wiem ze inkubator to nie wszystkoale poprostu nie mam mozliwości dogrzania go a zraszam co 3 dni ale skroplona woda szybko sie ulatnia wienc nie wiem co ile mam go w końcu zraszać.Zostać przy zraszaniu raz na trzy dni??
-
Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)
To normalne że woda ci paruje jak zraszasz to nic im nie będzie jak pisał Pulsar to twardy gat a raz na trzy dni zupełnie im starczy, a co do pozywki to ilu chodowców tyle pożywek mnie wszystko brała pleśń obecnie pozywke robie z owoców z kompotu poprostu owoce sa przegotowane i zabija się wszystki grzyby na ty pleśń mi się nie chyta tylko nieżle fermentuje ale to moim muszką nie przeszkadza, ale może ktoś ma lepsze patenty na pozywki.
-
Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)
Mantid sprzedaje świetną porzywke DROSOMIX.
-
Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)
Takie pytania to raczej prosze poszukać w archiwum działu owady karmowe ![Wink](images/smilies/wink.png)
-
Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)
Przyznaje ze agarowa faktycznie jest najlepsza
Jesli masz znajomego w labie genetycznym, to moze podrzuci ci skladniki albo gotowej pozywki troche- tamta nie gnije i ma idealna konsystencje.
A domowa: najprostsza to mieszanka maki kukurydzianej, wody i cukru; spryskana drozdzami. tylko smierdzi jak fermentuje ;/
-
Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)
Drosomix mantida to tylko dodatek (wazny dodatek) do pozywki z gotowanych jablek, poza tym bez dodatku drozdzy na wierzchu tez splesnieje. Agar pomaga otrzymac dobra konsystencje pozywki. Kibol90- to, ze dodales drozdzy jest wlasnie zabezpieczeniem przed plesnieniem, ale jesli pozywka nie bedzie zjadana przez muszki (bedzie stac), w ciagu kilku tygodni wyhodujesz na powierzchni pozywki pieknego drozdzowego grzyba ![Smile](images/smilies/smile.png)
-
Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)
Fermentuje sie juz od dwóch dnia jak dziś podszedłem do tej papki to muszki łaziły w okół słoika po parapecie jak pijane i nie chciały latać dlaczego i co zrobić by wkońcu wlazły do tego słoika??:P:P:P:Pa i jak połoze na tej papce ręcznik papierowy to jak mam to potem zalać drozdzami??poprostu wymienić ręczniczek?? i czy to ciągle trzeba dolewać dorzdze??:P:P:P
-
Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)
A i co chwila robią sie bombelki na wierzchu pozywki i pękają czy to dobrze tak jak by troche kipiło:P:P:P
-
Re: S.gastrica i znowu pyt o kokon:)
Po co recznik papierowy? Lepiej juz kawalek folii spozywczej lub siateczki, i to juz po zalaniu drozdzami. drozdzy nie trzeba dolewac, rozwina sie na pozywce. A babelki to pecherzyki gazu powstalego w wyniku fermentacji pozywki ![Smile](images/smilies/smile.png)
-
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum