-
plamki na oczach
Moim modliszkom robią się jakieś małe czarne kropki na oczach :/, co to moze być??
-
Re: plamki na oczach
To prawdopodobnie tzw czarne oko - prowadzi u modliszek do zęściowej lub całkowitej ślepoty. O ile dobrze mi wiadomo to chyba genetyczne.
-
Ale przecierz modliszki tez maja swoje teczówki własnie w postaci takich małych kropek.
-
Ale tu chodzi o plamki NA oczach, chyba to kiedys widziales? Ja mialem to u 2 doroslych gastric, zyja, poluja, skladaja kokony... czasami to znika. A ta kropka u modliszek to pseudozrenica, nie wiem, czy ona do czegokolwiek sluzy, ale wrazenie jest super- tak, jakby modliszka cialge sie na ciebie gapila
-
a czu czarne plamki na oczach moga sie pojawic u modliszki ze starosci? bo mam samczyka imago gastricy w podeszlym wieku i wlasnie ostatnio zauwazylem ze u niego pojawily sie te ciemne plamki . . . dodam ze warunki w terra ma dobre (normalne).
-
Moze i moga, ale nie musza, widzialem jeszcze niedorosle modliszki z takimi plamkami.
-
moja samica Cilini chopardi padła od tych kropek. Podczas wylinki skóra jej z głowy nie zeszła.
-
Małe sprostowanie ta samica miała oba oczy "czarne" i padła od tej choroby a nie od tych małych wiecznie patrzących się korpek :P
-
Ta pseudoźrenica to po poprostu widoczne dno pojedynczych oczek (ommatidiów), widoczne bezpośrednio wprost. Ponieważ jest ich dużo, niezależnie od kąta patrzenia widzisz zawsze czarną kropkę. Podobne zjawisko dobrze widać u ważek.
Uprawnienia umieszczania postów