Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: plamki na oczach

Mieszany widok

mocnyfull00
    Guest

plamki na oczach

Moim modliszkom robią się jakieś małe czarne kropki na oczach :/, co to moze być??

Lukas_d2005
    Guest

Re: plamki na oczach

To prawdopodobnie tzw czarne oko - prowadzi u modliszek do zęściowej lub całkowitej ślepoty. O ile dobrze mi wiadomo to chyba genetyczne.

Igor6
    Guest

Ale przecierz modliszki tez maja swoje teczówki własnie w postaci takich małych kropek.

Saurus
    Guest

Ale tu chodzi o plamki NA oczach, chyba to kiedys widziales? Ja mialem to u 2 doroslych gastric, zyja, poluja, skladaja kokony... czasami to znika. A ta kropka u modliszek to pseudozrenica, nie wiem, czy ona do czegokolwiek sluzy, ale wrazenie jest super- tak, jakby modliszka cialge sie na ciebie gapila

kaczi
    Guest

a czu czarne plamki na oczach moga sie pojawic u modliszki ze starosci? bo mam samczyka imago gastricy w podeszlym wieku i wlasnie ostatnio zauwazylem ze u niego pojawily sie te ciemne plamki . . . dodam ze warunki w terra ma dobre (normalne).

Saurus
    Guest

Moze i moga, ale nie musza, widzialem jeszcze niedorosle modliszki z takimi plamkami.

leviatan
    Guest

moja samica Cilini chopardi padła od tych kropek. Podczas wylinki skóra jej z głowy nie zeszła.

leviatan
    Guest

Małe sprostowanie ta samica miała oba oczy "czarne" i padła od tej choroby a nie od tych małych wiecznie patrzących się korpek :P

Dark Raptor
    Guest

Ta pseudoźrenica to po poprostu widoczne dno pojedynczych oczek (ommatidiów), widoczne bezpośrednio wprost. Ponieważ jest ich dużo, niezależnie od kąta patrzenia widzisz zawsze czarną kropkę. Podobne zjawisko dobrze widać u ważek.

Uprawnienia umieszczania postów