Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Latajace samice

Saurus
    Guest

Latajace samice

Kupilem dzis samice Empusa sp. (odlow- Grecja, podobno to fasciata ale nie wiem na jakiej podstawie bylo to stwierdzone) i mocno sie dzis zdziwilem- wyjalem ja z pojemnika zebyja dokladnie obejrzec, wyszla na koniec reki, zatrzymalasie i w pewnym momencie po prostu odleciala Nie lata tak sprawnie jak samce (jednak troszke opada w dol, przeleciala ze 3 metry i opadla w tym czasie moze metr), ale i tak sie tego nie spodziewalem

Macie jakies wlasne doswiadczenia z gatunkami, z ktorych samice radza sobie z lataniem? Wiem ze prawdopodobnie predyspozycje do tego ma P. aeruginosa (samica wyglada jak dluzszy samiec z nieco wiekszym odwlokiem), ale moja jakos niechetnie probuje

kaczi
    Guest

Re: Latajace samice

moja samiczka gwinejskiej jedynie podskakuje trzepocąc skrzydlami
    to bardziej wydluza skok, ale czasami mogloby sie wydawac ze probuje fruwac

Saurus
    Guest

Ja mowie o lataniu, bo to w zasadzie byl prawdziwy lot, a nie o niezdarnych podskokach Sphodromantisow (i Hierodul pewnie tez)

Black Rider
    Guest

U mnie p.ocellata latała, jednak to niebyły znacznie większe odległości, tylko 30-50 cm. Równiez opadała w dół(wyglądało to jak lot przeciązonego samca).

piteer
    Guest

mi latala jak glupia samica hymenopusa wystarczylo wziasc ja na reke oddalic kilkadziesiat cm druga reke , chwile poczekc a zaraz poprostu przeleciala
    no ale u tego gatunku skrzydla wystaja ok. 1,5cm za odwlok wiec niema co sie dziwic

leviatan
    Guest

A P. wahlbergii umieją samice latać?

metuchen
    Guest

Tymczasem ja widzialem jak moje samce P.Paradoxa, P.Wahlbergii oraz P. Agrionina lataly. Tymczasem tylko raz widzialem jak samica P. Wahlbergii z chudym odwlokiem przefrunela 30-35cm z jednej na druga moja reke.

dr1zzt
    Guest

Widac nienajedzona byla.. U mnie fasciaty nie lataly.
    A moze z odlowu jest po prostu "silniejsza". Podejrzewam ze byl to po prostu piekny pokaz lotu slizgowego

dr1zzt
    Guest

Btw to co masz to na 100% fasciata, inne Empusy w Grecji nie wystepuja.

kudlaty
    Guest

Latają samice wszystkich gatunków nawet tych dużych jak Hierodula(i to sprawnie) ale robią to rzadko i tylko wtedy gdy nie są obciążone jajkami i pokarmem.
    Jedynie samice gatunków o wyraźnie zredukowanych skrzydłach(np.: Tarachodula, Eremiaphilia) nie są w stanie unieść się w powietrze.

Uprawnienia umieszczania postów