Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Czy cos z tego wyjdzie ?

Mieszany widok

Bziak
    Guest

Czy cos z tego wyjdzie ?

Witam moja gastrica zrobila kokon (tak przynajmniej mi sie wydaje) ale nigdy nie byl dopuszczany do niej samiec wiec nieiwem czemu go zrobila ?
    I czy z takiego kokonu moze cos wyjsc ?

Z tego co czytalem to czasmi robia takie kokony ale nic z nich nie wychodzi.... i tak chyba wyglada kokon nigdy wczensiej nie widzialem jak wyglada

o to zdjecie:

bysiu
    Guest

Re: Czy cos z tego wyjdzie ?

Modliszki składają kokony zawsze, nawet bez zapłodnienia.Możliwe, że z tego kokonu, który jest niezapłodniony wyjdzie jakaś modliszka ale na pewno nie przeżyje do dorosłości.Jeżeli teraz ta samiczka zostanie zapłodniona, to z następnych kokonów wylęgnąsię młode.

Predator
    Guest

Ja też miałem kilka takich kokonów, nawet je inkubowałem, ale nic się nie wykluło :/ Możesz sprubować inkubować, nie masz nic do stracenia, choćby z ciekawości (choćby dla samego widoku jak się wykluwają modliszki, albo co się z nimi później stanie, dla mnie to bardzo interesujące)

ława
    Guest

no tak....
    ale u gastric z tego co wiem nie zanotowano przypadków partenogenezy(czy jak tam się to zwie )
    inkubuj ;] moze będzie pierwszy
    co do pytania :
    modliszka zawsze robi kokon i już i to jest najgorsze ,że nie wiesz czy jest zapłodniony

zawsze jest jakiś % ,że z tego twojego się coś wykluje
    ale szczerze wątpie
    Pamiętaj ,że jeśli się coś wykluje będzie to samiczka

Bziak
    Guest

sprobuje go inkubowac a moze cos wyjdzie zobaczymy, jak cos wyjdzie to dam znac

pierzu
    Guest

bysiu cos mi sie nie zdaje zeby z takiego kokonu cos wyszlo....one nie rozmnazaja sie przez partenogeneze jak patyczaki;//wiec nie ciskaj chlopakowi bajek;///

bysiu
    Guest

A nigdy nie słyszałeś o przypadkach, kiedy z niezapłodnionego kokonu wychodziło kilka modliszek i krótko potem padały?

Saurus
    Guest

Wszyscy slyszeli, ale jak dla mnie to bajki A jesli nie, to po co to? I tak nic z tych mlodych nie bedzie. W ogole jakis strasznie jasny ten kokon, u mnie byly brazowe

bysiu
    Guest

Pewnie zrobił zdjęcie, jak był dopiero co złożony.Świerze zawsze są jasne chyba ?

leviatan
    Guest

Świerze są jasno żółte ( niemal białe) potem "twardnieją" i robią się brązowe. - u sphodromantisów.

Uprawnienia umieszczania postów