-
Re: hierodula membrance!!!pytanko;d
Kto? lol ![Smile](images/smilies/smile.png)
-
To nie słuchaj wszystkich, tylko czytaj dobre strony albo informuj sie z innych źrodeł![Wink](images/smilies/wink.png)
Jeszcze jedno - czytając opisy gatunków ze strony terrarystyka.com.pl, zwłaszcza modliszek, wiele się nie dowiesz, większość tekstów tam zawartych to bzdury. Ni sugeruj się tymi opisami.
-
Pulsar- ty miales Hierodule- dobrze pamietam, ze przechodza 1 wylinke mniej niz gastrice? Chyba tak, bo kiedys mnie to dziwilo, ze mimo wiekszych rozmiarow linieja mniej razy.
-
Tak, przechodzą 8 wylinek samice, 7 samce. Są większe, bo wylęg jest o połowę większy![Smile](images/smilies/smile.png)
Podobnie deroplatys dessicata, które wykluwają się ponad 2 razy większe niż gastriki, przechodzą mniej wylinek (prawdopodobnie 8 i 7), ale mimo tego i tak są olbrzymie![Smile](images/smilies/smile.png)
-
Ciekaw jestem ile wylinek przechodza C. saussurii (trzymajac na poczatku mlode razem nie mialem jak liczyc). Sa malutkie, ale mam je zaledwie 2,5 miesiaca i lada dzien beda imago
Jak dobrze pojdzie (wylinki) to bede mial 2 dorosle pary. Mysle ze i w 2 miesiace by sie dalo imago uzyskac, gdyby od poczatku temperatura byla wyzsza niz ta, w ktorej je trzymalem.
-
-
Saurus serio tak szybko uzyskałeśz ceratomantisków imago? Bajer
Wiesz ile one przechodzą wylinek? Bo akurat saussurii w mojej mini hodowli linieją dosyć wolno.
PS.Strasznie są żarłoczne Saurus subimago u ciebie jakąnajwiększą ofiarę zjadła??
-
Subimago zjadla swierszcza ktory tez byl subimago albo 2 wylinki od imago, domowy albo podobny, nie zmiescila go oczywiscie calego, ma za maly odwlok, ale zaatakowac sie nie bala
Mialem jakies 27-28 stopni, ale ze wzgledu na roznice w wylinkach (niedawno jeszcze samce byly subimago, samicom 2 wylinek brakowalo- teraz sa 2 pary subimago) samice stoja na monitorze, maja tam 32-34 stpnie juz od ponad tygodnia i wszystko ok, wilgotnosc wysoka, czesta wymiana podloza (zbyt blyskawicznie rozwinelaby sie plesn)- stawianie ich w takiej temperaturze bylo doscryzykownie, ale bez tego z kolei ryzykowalbym smierc samcow przed dojrzeniem samic. Od poczatku hodowane w takiej temperaturze doroslyby na pewno szybciej. Zdecydowalem sie na oddzielne trzymanie, bo jednak zaczely sie zjadac. Pojemnik na mocz zapewnia im mnostwo miejsca do wylinki imaginalnej
W pojemniku po kliszy tez pewnie by daly rade, ale jakos nie lubie kliszowek.
-
Chcialem jeszcze dodac, ze to byl w zasadzie jedyny swiersz jaki podalem temu gatunkowi, od samego poczatku byly karmione czyms latajacym- na poczatku muszki octowki, potem zwykle muchy z pinek, potem zdobylem cos lepszego niz muchy- barciaki (te "dzikie" z ula, te wieksze hodowlane tez moze zdobede), imago mam nadzieje podac jakiegos motyla i oczywiscie porobic zdjecia ![Wink](images/smilies/wink.png)
-
Ja mam 5 sztuk C. saussurii. I jedno mnie dziwi: jedna nadal jest L1, a jej koledzy są juz L4- wszystkie trzymane w tych samych warunkach. Jak narazie karmie je wylęgiem świerszczy i jest ok. Ten gatunek ma bardzo cienki odnuża kroczne. Ale ogólnie śliczne są te białe oczyska a między nimi wyrostek :P
Uprawnienia umieszczania postów