-
hierodula membrance!!!pytanko;d
witam
kupilem od piteera hierodule membranacea jako L7 ma teraz ok. 5.5cm i jest to samica?? jaka ona może być duża??z 9 zent ow by miała i jakie rosnął duże te modliszki??;d prosze o pomoc ;dd
))
-
Re: hierodula membrance!!!pytanko;d
Samica ok. 9 cm, samiec 8 cm
-
Slyszalem nawet o takich 10 cm, ale nie wiem czy byly mierzone. Hierodule to w zasadzie takie drugie Sphodromantisy ![Wink](images/smilies/wink.png)
-
drugie w jakim sensie??wielkości;d chyba nie;d
-
Sphodromantis viridis dorownuje wielkoscia Hireoduli membranacea. Z wygladu tez sa mocno podobne.
-
Sphodromantis viridis jest zdecydowanie większa od hieroduli, i o wiele masywniejsza, szersza. Przy niej hierodula to chudzielec ze swoim wąskim pronotum i dość smukłą budową ciała.
-
viridis jest wieksza ale hierodula nie jest znowu taki "chudzielec"
-
wieksze;// http://terrarystyka.com.pl/gatunki.p...33230#opismenu wedlug tego linku dorosla ma 6cm a samiec do 5cm a moja l7 teraz ma 5,5 wiec nie wiem czy sa wieksze;//
-
1. L7, czyli u hieroduli bodajze 2 wylinki do imago (1 mniej trzeba niz gastricy z tego co pamietam, dorosla gastrica to L10). Albo jest juz subimago, to tez mozliwe, ze zle liczyles wylinki lub to co ty masz za L7, to jest wg tego jak ja licze L8 (czyli po 7 wylince)
.
-
to jest l7 i zle nie licze bo kupilem ja od piteera jako aco do ilosci wylinek to mi wszyscy mowia ze wszystkie modliszki maja tyle samo wylinek:/
Uprawnienia umieszczania postów