-
Oczyska & lopulacja (:D)
Dopuściłem samca do samiczki (S.gastrica) ,ale kiedy kładłem się spać przełożyłem modliszki z kwiatka do tera samicy i były podchody bo on na nią wskakiwał ,zeskakiwał itp. itd.
Potem bo obejrzeniu setny raz "obcego" poszłem spać i ich tak zostawiłem ;]
budze się rano a samiczka leży jakoś splątana z tym samcem i się gryzą :/ ona go w odnóże chwytne a on ją lekko trzyma za odwłok ,ale nie gryzie... no nie ważne....
szybko wziąłem pensetkę i po kilkuminutowej walce delikatnie rozdzieliłem modliszki (właściwie dzięki temu ,że znalazłem muche ...) ,ale samczyk ma ładnie rozwalone oczy :/ nie jestem pewien czy coś w ogóle widzi chodzi i reaguje na inne bodźce (dotyk) ,ale nie mam pewności czy nie stracił wzroku (okczy nie wypłynęły ,ale jedno jest wciśnięte a drugie pogryzione na górze. Niedawno zauważyłem ,że on chyba coś widzi ,ale nie jestem pewien :/
Moje pytanie brzmi :
1).Czy w ciągu jednej nocki mogło dojść do zapłodnienia ?? (ostatni raz je widziałem o 23:00 ,poszłem spać koło 3:00 a obudziłem się o ..... uwaga 12:30 )
2). Czy moge coś zrobić dla tego samczyka ,czy tylko go karmić i mieć nadzieję??Jutro wam napisze czy on jest w stanie polować.
Uprawnienia umieszczania postów