-
Re: Jak to sie stało...?
Jesli L2 to modliszka po 1 wylince to L10 to imago, a wiec 5 wylinek. Jesli L1 liczy jako modliszke po 1 wylince, to L9 to imago i zostaly jej 4 wylinki. Dlaczego ma byc niedplodna? Karlowatosc to tylko cecha fenotypowa, a nieplodnosc z tego co wiem to "defekt" w genotypie... ale do zaplodnienia i tak moze nie dojsc, bo samiec pewnie bedzie dla niej za duzy.
-
Ja teraz też mam pytanie,wczoraj jedna z moich gastric wyliniała z L5 na L6 (licząc że L1 to jest po pierwszej wylince) i stwierdziłem bardzo nieznaczny przyrost masy ciała w stosunku do poprzednich wylinek. Urosła bodajże o niecały centymetr (jako L5 miała 2,8cm ,teraz ok 3,5). Czy to jest normalne bo szczerze spodziewałem się że będzie troche większa :P ?
-
Jesli liczysz ze L1 to po pierwszej wylince, to gdy ktos sprzedaje L1 to one sa dla ciebie L0 (zero, nie o ) ?...
A przyrost- wydaje mi sie normalny.
-
Licząc L1 po tej wylince którąprzechodzą od razu po wyjściu z kokonu
-
Prawidłowo powinno się liczyć że L1 to wylęg. Zgadzam sie z wypowiedzią Lukasa_d2005.
Jednak niektórzy nie piszą L0, tylko poprostu wylęg, bez oznaczenia wylinki.
-
L1 to modliszki po przejsciu tej wylinki po wyjsciu z kokonu, jednak nie mowi sie, ze sa po 1 wylince. Ona sie tak jakby nie liczy. Liczy sie dopiero nastepna, normalna. TO tak jak u ptasznikow- sa nimfy I, nimfy II i dopiero L1. U modliszke mozna umownie nazwac owada od razu po wyjsciu z kokonu nimfa, a po przejsciu tej wylinki i upodobnieniu sie w wiekszym stopniu do doroslych to juz larwa L1. Troche zamotalem, ale mam nadzieje ze wiecie, o co mi chodzi Tamta wylinka sie jakby nie liczy.
-
Wiem o co chodzi, ale nie wiem czy wszyscy wiedza bo zawsze sa z tym problemy. Owady sprzedawane jako wyleg to inaczej L1, tyle wystarczy sobie zapamietac. Z kolei za granica mozna spotkac sie z oznaczeniem wylegu jako L2, poniewaz zagraniczni hodowcy czesto uwzgledniaja stadium prapoczwarki, czyli tej "nimfy" ktora wysuwa sie z kokonu i zaraz przechodzi wylinke.
Uprawnienia umieszczania postów