Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Jak to sie stało...?

Mieszany widok

Igor6
    Guest

Jak to sie stało...?

Moje modliszki były L3 i dwie z nich przeszly wylinke na L4 a tamte pozostały jak sa (L3) Noi teraz patrze do pojemnika a u moje modliszki (z L3 na L4 przechodziła jakiś tydzien temu) lezy wylinka. Karmiłem ja w ciagu tego tygonia tylko trzema cmami, a ona przeszla wylinke jak to mozliwe... wszystkie sa trzymane w twkich samych warunkach a ta jedna tak zybko przechodzi wylinki... A i jeszcze jedno powiedzcie czy to jest normale ale mam chyba jakiegos karzełka.. mianowice jast L5 a ma tylko 1,5cm czy jest to objawem chowu wsobnego?

Keplianica
    Guest

Re: Jak to sie stało...?

Co za gatunek? Różne modliszki rózne mają rozmiary...
    Czemu ma być nienormalne? Modliszka może linieć kosztem nagromadzonego w ciele zapasu kalorii. Jedyny efekt że dość znacznie schudnie i powinna być dobrze nakarmiona po wyschnięciu kutikuli. Tyle.

Lukas_d2005
    Guest

O_o eeee moja L5 ma 2,5 cm (gastrica) i też baaardzo szybko linieją (średnio co 8-9 dni) i mimo bardziej ubogiego karmienia jednej sztuki ona i tak zawsze linieje pierwsza :P dwa dni temu ostatnia z gastric przeszła na L5 a max jutro ta najszybsza będzie L6 I tak samo moje dwie paradoxy - jedna zawsze liniała te 2-4 dni wcześniej,a teraz już minął tydzień od kiedy jest L4 a ta druga już wisi na wieczku 3 dni ale je i nie linieje :/ No cóż są osobniki dominujące xD

pierzu
    Guest

to że jedne modliszki przechodzą wylinke szybciej od drugich oznacza że są poprostu silniejsze od reszty!!!a co do karzelka to o jaki gatunek ci chodzi?? gastrica??jak maly i L5 to moze byc to samiec.

Lukas_d2005
    Guest

U L5 różnica w wielkości między samcem i samicą jest jeszcze niewielka

Saurus
    Guest

Dawalem kiedys zdjecie karła samca gastricy, byl naprawde malutki. To on:

.

Pewnie twoj jest w podobnej sytuacji. Pilnuj go i dbaj zeby dobrze linial, jak bedzie zdrowy to sie potem przyda jako okaz do jakiejs "dokumentacji"

Igor6
    Guest

Jest Sphodromantis sp(zapomniałem napisac)

Igor6
    Guest

teraz sprawdziłem ale jadla cme wiec moze zle policzylem ale odwłok ma spłaszczony tak jaku samic i ma 6 lub 7 segmentow....

Black Rider
    Guest

7 sygmentów nie ma na pewno. może miec 6 (samica) lub 8 (samiec)

Lukas_d2005
    Guest

IGor6 wszystkie modliszki mająspłaszczony odwłok jak nie sąnajedzone policz z lupądokładnie segmenty (od ostatnich odnoży krocznych do końca odwłoka ale pamiętaj że nawet u L5 u samców ostatnie 2 segmencikisą mało widoczne tak na piewrszy rzut oka).
    Sp tanzania rośnie o ile mi wiadomo mniejsza nieco niżgastrica ale i tak jak na L5 to jest troche mała. Wstaw może fotke to zobaczymy

Uprawnienia umieszczania postów