Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Początkujący, pomóżcie

Bieniu
    Guest

Początkujący, pomóżcie

Witam jestem nowy na forum bardzo bym prosil żebyście mi pomogli wybrać jakaś fajna modliszke na początek , żeby była łatwa w hodowli i wszystkie informacje potrzebne ktore mogą mi sie przydac w hodowli ewentualnie jakies wskazówki. Szukałem takich tematów ale znalezc nie moglem wiec sie nie wyzywajcie.

kaczi
    Guest

Re: Początkujący, pomóżcie

najpierw radze przestudiowac FAQ tam znajdziesz wiekszosc pytan ktore padaja wlasnie od poczatkujacych hodowcow modliszek
    a jesli chodzi o samego owada to na poczatek polecam Ci Sphodromantis Gastrica prosta w hodowli modliszka osiagajaca dosc spore rozmiary

Wojtyla
    Guest

Gastrica to bendzie dobry wybór na poczatek
    tu masz wiecej informacji http://www.modliszki.com/mantidae.php

pierzu
    Guest

kup sobie s.gastrice(modliszka gwinejska )polecana poczatkujacym ze wzgledu na rozmiary i latwą hodowle)

Bieniu
    Guest

A jak z terrarium jak duze na wysokość i jakie roslinki zasadzic bo w FaQ nie pisze

leviatan
    Guest

Jak kupisz L1 to pojemnik po kliszy, jak będzie L3 to do moczówki, jak bedzie L5-6 to do większego pojemnika lub do terra. W FAQ pisze wszystko

kaczi
    Guest

mozesz uzywac tez wiekszego faunaboxa
    tutaj masz kawalek FAQ:

BUDOWA I WYSTRÓJ TERRARIUM

9. Z czego wykonać terrarium ?
    Materiał jest dowolny. W naszej hodowli wykorzystujemy pojemniki ze szkła lub plastiku wykończone metalową siatką lub gazą. Terraria można wykonać również ze sklejki lub płyty OSB � wszystkie materiały drewnopochodne należy zabezpieczyć jednak przed wilgocią,

10. Jak zapewnić dobrą wentylację w terrarium ?
    Najlepiej wykonać pokrywę terrarium z siatki (metalowej, o drobnych oczkach lub okleić je gazą). dodatkowo w wypadku niektórych gatunków (zwłaszcza Hymenopodidae) w pokrywie można zamontować wiatraczek od PC, a tuż nad powierzchnią podłoża zrobić dodatkowy otwór wentylacyjny (oklejony siatką).

11. Jakie rośliny posadzić w terrarium z modliszką ? - mowiles ze tego tam nie ma:> . . .
    Dowolne. Ważne by ich wymagania termiczne i związane z wilgotnością powietrza odpowiadały z grubsza warunkom odpowiednim dla owadów.

Bieniu
    Guest

Dowolne. Ważne by ich wymagania termiczne i związane z wilgotnością powietrza odpowiadały z grubsza warunkom odpowiednim dla owadów.

Nio wlasnie ale jakie to są i jak duze musi byc terrarium. Jesli bym kupil dwie Gastrice "onom" i "onego" to moga żyć w jednym terra?? Nie wściekajcie sie ale jestem noobem jesli chodzi o modliszki

Snapek
    Guest

Razem w terra odpada, chyba że chcesz samice samcem nakarmić.
    co do roślinek to ja mam u samca gastricy nastepujace.:
    -mały figowiec benjamina (Ficus Benjamina)
    -trzykrotka (Tradenscantia albiflora)
    -zielistka stenberga (Chlorophytum comosum)

Bieniu
    Guest

Czyli odpada szkoda szkoda bedzie trzeba zainwestowac w dwa terra nio a jakie rozmiawry dla doroslej modliszki dla samca i samicy!

Uprawnienia umieszczania postów