-
Czy można przekarmić modliszkę ?
Witam.
Mam pytanie niedawno kupiłem sphodromantis viridis samicę subimago. Jest piękna Daję jej praktcznie wszystko muchy, świerszcze, koniki polne .....i.t.d.
Nie wiem ile może ona zjeść ale co wrzucę do terrarium to zjada wszystko w mgnieniu oka, nic nie zostawia. Na moje oko jest już bardzo gruba. I tutaj mam pytanie. Czy można ją przekarmić czy dawać jej wszystko do bólu aż się nażre i nie będzie chciała więcej sama już jeść? To po pierwsze.
Po drugie.
Jak często zmieniać jej podłoże. Kupiłem jej podłoże kokosowe BIOTERRA i tak jak pisało na opakowaniu zalałem wodą żeby uzyskać jego naturalna strukturę. Następnie wilgotne juz podłoże włożyłem do terrarium tak na 1-3 cm. Z tego co widzę po 3 dniach nadal ma w sobie wilgoć. Czy w takim przypadku mam go zraszać czy poczekać aż całkiem wyschnie no i kiedy go wymienić na nowe?
Pozdrawiam Wszystkich.
-
Re: Czy można przekarmić modliszkę ?
1.
nie.... nie mozna przekarmic modliszki.
2.
podloze zmieniasz jak widzisz ze jest brudne.
-
1. Mozna karmic az przestanie, potem znow po 2-3 dniach.
2. Ze zraszaniem nie przesadzaj, Sphodromantisy nie potrzebuja zbyt wysokiej wilgotnosci. Gdy zacznie przysychac to zros zeby znow bylo wilgotne. Wymieniac raczej nie musisz.
-
Przekarmić sie nie da!! Je ile potrzebuje :P Co do podloza to zmieniasz jak jest brudne:P (proste ale prawdziwe) :] Pzdr
-
tzn.
podłoże to zależy
z tego co piszesz masz mielony kokos więc będziesz go zmieniał żadko ;]
w przypadky używania ligniny czy ręcznika papierowego ...zmienia się go często...
generalnie w docelowym terra samcowi imago nie zmieniasz podłoża ;] (żyje 2- 3miesiace i nie zdazy nabrudzic)
,a samczice no to....
ewentualnie jak się bardzo zabrudzi mozesz zmeinić ... (tj.jak bedzie śmierdzieć czy coś).Ja jak są bardzo brudne szybki terra od wewnątrz ,wtedy je myje i przy okazji zmieniam podłoże .
-
A co ile wy zmieniacie podłoże z ligniny w pojemniczkach na mocz?? JA zmieniam co 3 max 5 dni. Wystarczy?
-
mysle ze starczy ja zmieniem podobnie (co 4-5 dni;])
-
tja.
dobrze...
może nawet zbyt często...
zależy...
po prostu ... ile "narobi kupek" jak wlai jak szalona to i co 2 din bedziesz wymieniał ;]
a jak ma umiar to co tydzień spokojnie starczy
-
nie można modliszki przekarmić ona ma swój umiar jak będzie miała dość to nie będzie jadała
-
Wiesz tu nie zawsze chodzi tylko o to ile robi modlicha,czasem muszęsprzątaćczęściej no niestety nawet małe śierszcze walą niemiłosiernie :P A jak go nie zje od razu to po 2 karmieniach (2 dni) musze zmieniać
Uprawnienia umieszczania postów