-
Re: najbardziej masywne
cilnie... :/ nie wiem czy widziales kiedys rhombodere
a co do tej deroplatys to rzczywiscie ma szersze pronotum ale ma znacznie delikatniejsza budowe.
ps. PIERZU ( nie pieprzu) chyba wyrazil sie dosc precyzyjnie mowiac "masywnosc"
przynajmniej ja to tak odbieram. mozna by rowniez oceniac wg. masy modliszki
( najmasywnijsza bedzie stosunkowo najwieksza i najciezsza )
-
A widziales jakas Deroplatys by mowic, ze jest delikatnie zbudowana? Bo wydaje mi sie, ze nie wiesz o czym mowisz
Rhombodera na pewno ma bardzo masywna budowe, nie widzialem jej na zywo, ale raczej nie wydaje mi sie "wieksza" (nie mowie o dlugosci) od lobaty czy dessicaty.
-
piterr dobrze to pojoles nie chodzi mi o jakies patyczki jak patyczak czy cos takiego tylko duze dobrze zbudowane z wielka sila takie miniaturowe pudzianki))
-
no wiec ja polecam rhombodere :P
Saurus: moze i nie widzialem deroplatysow ( chociaz lobata ma 6 cm a dessicata 8 te informacje akurat mam z rzetelnego zrodla) i po fotkach nie wyglada na masywniejsza od rhombodery, ale moze akurat dajmy sobie spokoj z tymi gatunkami bo ja niewidzialem deroplatysa a ty rhombodery - wiec niema co sie wypowiadac
-
lobata ma 7,5 cm- te informacje mam z rzetelnego zrodla bo sam mierzylem ;-))) dessicata ponoc 9- to informacje od Pulsara.
W kazdym razie obie sa masywne ;]
-
z moich zrodel wynika :
lobata 65mm
truncata 70-75mm
dessicata 80mm-85mm
-
No to masz zle zrodla, bo ja sam mierzylem moje lobaty i slepy nie jestem...
-
Zdecydowanie największa i najbardziej masywna to Sphodromantis bornensis - 37 cm długości - dorosłe samice spotykane w Danum Valley często polują na obficie występujące tam nietoperze...
....informacja od Malaja sprzedającego w jednym z Niemieckich sklepów terrarystycznych ))))
-
37cm chyba troche przegieles..tyle to miezy moj piec dlugosci;/// podobno 16 to max to podaja w encyklopedi itp!!
-
Ja mysle, ze to ty przegiales (tak nawiasem mowiac- przegiĄłes, a nie przegieles :P) z braniem tego, co powiedzial kudlaty na powaznie
Zobacz, co napisal na koncu postu
Uprawnienia umieszczania postów