Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: najbardziej masywne

piteer
    Guest

Re: najbardziej masywne

cilnie... :/ nie wiem czy widziales kiedys rhombodere
    a co do tej deroplatys to rzczywiscie ma szersze pronotum ale ma znacznie delikatniejsza budowe.

ps. PIERZU ( nie pieprzu) chyba wyrazil sie dosc precyzyjnie mowiac "masywnosc"
    przynajmniej ja to tak odbieram. mozna by rowniez oceniac wg. masy modliszki
    ( najmasywnijsza bedzie stosunkowo najwieksza i najciezsza )

Saurus
    Guest

A widziales jakas Deroplatys by mowic, ze jest delikatnie zbudowana? Bo wydaje mi sie, ze nie wiesz o czym mowisz
    Rhombodera na pewno ma bardzo masywna budowe, nie widzialem jej na zywo, ale raczej nie wydaje mi sie "wieksza" (nie mowie o dlugosci) od lobaty czy dessicaty.

pierzu
    Guest

piterr dobrze to pojoles nie chodzi mi o jakies patyczki jak patyczak czy cos takiego tylko duze dobrze zbudowane z wielka sila takie miniaturowe pudzianki))

piteer
    Guest

no wiec ja polecam rhombodere :P

Saurus: moze i nie widzialem deroplatysow ( chociaz lobata ma 6 cm a dessicata 8 te informacje akurat mam z rzetelnego zrodla) i po fotkach nie wyglada na masywniejsza od rhombodery, ale moze akurat dajmy sobie spokoj z tymi gatunkami bo ja niewidzialem deroplatysa a ty rhombodery - wiec niema co sie wypowiadac

Saurus
    Guest

lobata ma 7,5 cm- te informacje mam z rzetelnego zrodla bo sam mierzylem ;-))) dessicata ponoc 9- to informacje od Pulsara.
    W kazdym razie obie sa masywne ;]

piteer
    Guest

z moich zrodel wynika :
    lobata 65mm
    truncata 70-75mm
    dessicata 80mm-85mm

Saurus
    Guest

No to masz zle zrodla, bo ja sam mierzylem moje lobaty i slepy nie jestem...

kudlaty
    Guest

Zdecydowanie największa i najbardziej masywna to Sphodromantis bornensis - 37 cm długości - dorosłe samice spotykane w Danum Valley często polują na obficie występujące tam nietoperze...

....informacja od Malaja sprzedającego w jednym z Niemieckich sklepów terrarystycznych ))))

pierzu
    Guest

37cm chyba troche przegieles..tyle to miezy moj piec dlugosci;/// podobno 16 to max to podaja w encyklopedi itp!!

Saurus
    Guest

Ja mysle, ze to ty przegiales (tak nawiasem mowiac- przegiĄłes, a nie przegieles :P) z braniem tego, co powiedzial kudlaty na powaznie
    Zobacz, co napisal na koncu postu

Uprawnienia umieszczania postów