Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: KArmienie mącznikami ??

Saurus
    Guest

Re: KArmienie mącznikami ??

Musiales sie nameczyc chyba, zeby paradoxom maczniki podac- moje nie chca jesc nic poza barciakami i podobnymi cmami, motylami

garo
    Guest

Maczniaki sa bardzo dobrym pokarmem dla modliszek !!!!

ja swoje gastriki karmilem praktycznie tylko i wylacznie maczniakiem ale podawalem im go albo penseta albo z reki. Nigdy nie rzucialem ich na ziemie bo raczej by go nie zjadly tak mi sie przynajnie wydaje, ale z pensety na luzie mozesz je karmic

pozdro garo

Matmike
    Guest

Hehe ja tez kuplem te minimaczki ,ale takze w celach hodowlanych i wczoraj zauwazylem juz ok 3 zuczkow :P !!!!!! A wiec niedlugo bedzie ich wiecej - tez zamierzam dawac je L1 (modliszki,ptaszniki) - pozdrawiam

Lukas_d2005
    Guest

Tak ale oprócz gastric mam też paradoxy i saussurii :/ mówisz że z ziemi nie zjedzą?? JAk sie rusza i jest odpowiedniej wielkości to zje Tylko nie wiem jak to będzie czy paradoxy i saussurii beda jadł :/ Bo napewno jakieśurozmaicenie będzie ,tam gdzie jade jest pełno owadów - w domkach również i co drugi trzeci dzień bym urozmaićił jakąś muchą czy konikiem polnym

Saurus
    Guest

C. saussurii powinno sie tak samo jak paradoxy karmic latajacym pokarmem. A co do szkodliwosci macznikow- to jest zdanie mantida, ktory jest doswiadczonym hodowca, i nawet jesli to nieprawda- lepiej byc ostroznym. Maja za duzo chityny i TLUSZCZU!! Maczniki maja za duza zawartosc tluszczu w stosunku do bialka- to tez nie jest dobre.
    Robcie jak chcecie, ale moim zdaniem lepszym pokarmem sa cmy, nawet z odlowu.

Lukas_d2005
    Guest

Ja naprawde rozumiem,tylko że na wakacjach jakośnie specjalnie mi sie chce za ćmami ganiać... ;P Ale jestem otwarty na wszelkie propozycje zastępczych owadów karmowych

Black Rider
    Guest

Polecam mączniaki jako pokarm w nagłych sytuacjach. Jak juz wczewsniej powiedziano najlepsze beda swierszcze oraz muchy.

Mój sposób na papke dla much to maka ziemniaczana, woda oraz cukier w proporcjach 1:2:2, można jeszcze polać to drożdżami rozpuszczonymi wcześniej w wodzie, żeby szybko nie splesniało.

wh6fxe
    Guest

zamiast takiej pozywki dla much lepsza bedzie kostka cukru tez sie najedza a nie zaplesnieje napewno . Co do karmienia modlich maczniakami pewnei bedzie podobnie jak z gekami lamparcimi polowa byla za tak polowa za nie. Nikt sie nei dal przekonac ja mysle ze to jest dobry pokarm i przy tym zostane. Moim gastrica podawalem maczniaku juz jak byly okolo L2-3 (polowki malych maczniakow). Zauwazylem ze podczas gdy podawalem modliszcze gwinejskiej (L7 samica) maczniaki duzo szybciej przeszla wylinke niz poprzednia gdy byla karmiona swierszczami a warunki miala takei same moze to zbieg okolicznosci a moze niee... Jeszcze "zbadam" ten przypadek i napenwo opisze na forum.
    A co do podawania maczniakow innym gatunka modliszek (drobniejszym i o mniejszej siele) to moim zdaniem tez mozna jesli modlicha nie bedzie sobei z tym pokarmem radzila zawsze mozna go zmienic badz podawac z pensety porkrojonego na pol maczniaka.
    Tak wiec podsumowujac polecam podawania maczniakow ale warto takze pamietac ze urozmaicona dieta bardzo dobrze wplywa na rozwoj naszych zwierzatek ( w tym takze modliszek ). Maczniaki moga byc pokarmem poddstawowym.

Uprawnienia umieszczania postów