Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Układ terrarium

Łapa
    Guest

Układ terrarium

Tak jak w temacie, jak powinien wyglądać układ w terarium dla maluchów l1 i l2.
    I co powino być w terrarium, tzn ściółka.
    Nie wiem czy był już taki post .... ale co tam!

ława
    Guest

Re: Układ terrarium

ech....
    poszukaj sobie troszke :]
    zależy jaki gatunek
    np. SPhodromantisy
    pudełko po kliszy
    ma dno nic albo kawałek ligniny lekko wilgotnej
    i wykałaczka lubcienki kijek , możesz też nie dawać żadnego drewienka
    na góre gaza

Łapa
    Guest

Widzisz jakieś mądre stworzenie ? Nawet sie domyśliło jaki mam gatunek

ława
    Guest

xD
    i pewnie jeszcze gastrica lub virdis??
    no to dla l1 i l2 takie terra jak ci opisałem bedzie dobre
    chyba że to jakieś kolosalne giganty no to np. pojemniczek na mocz (na spód wilgotna lignina, i jakiś kijek po przekątnej pojemniczka) a jesli to nie giganty to i tak jak będą l3 - l4 będziesz musiała je przełożyć do takiego pojemniczka

Łapa
    Guest

Mam Virdisa hehe. I dzieki za instrukcje obsługi

Lukas_d2005
    Guest

na www.modliszki.go.pl jest schemat urządzenia pojamniczka dla małych modliszek.

PS.Takie posty już były kilka...dziesiąt razy :]

kudlaty
    Guest

Generalnie jeżeli ktoś ma pod opieką niewielką ilość małych modliszek(10-20 sztuk) to dużo lepszym rozwiązaniem jest trzymianie pojedyńczych sztuk w pudełkach po świerszczach(takich standardowych o długości około 10 cm). Pudełka takie dają dużo lepszą wentylację, zapeniają optymalną przestrzeń i umozliają bezproblemową obserwację zwierzaków.
    Na dno pudełka dobrze jest położyć kawałek chusteczki higienicznej tak aby jeden z jego końców zachodził na jeden z krótszych boków pudełka. Kolejno chustkę spryskujemy wodą dzięki temu przywiera ona do ścianek pudełka i zachowuje ten kształt nawet po wyschnięciu. Chustkę mozna wymienić na nową gdy się mocno zabrudzi. W przypadku większości gatunków wystarcza lekko ją spryskac raz na dwa dni.
    Dodakowo do pudełka można(ale nie trzeba) włożyć niewielką ilość wiórów(podłużnych) lub drobnych patyczków.
    Ten system stosuje od paru lat i jest zdecydowanie wydajniejszy i bezpieczniejszy dla modliszek niż pudełka po kliszach.
    Według mnie pudełka po kliszach najlepiej stosować jedynie do transportu.

leviatan
    Guest

kilka postów niżej JEST O TYM NAPISANE !!

Igor6
    Guest

Ej kudłaty a te maluchy ( L1-L2 ) nie beda mialy problemu ze zlapaniem jedzonka???

PULSAR
    Guest

Zależy czym się karmi. Wylęg świerszcza w tym przypadku może być problemem, ale kudlaty karmi muszkami, które ganiają po całym pojemniku z modliszką. Podbnie jest z mszycami.

Uprawnienia umieszczania postów