Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jakie podłoże jest według Was najlepsze ? - pomocy

Mieszany widok

tobio
    Guest

Jakie podłoże jest według Was najlepsze ? - pomocy

Witam,

Mam wielką prośbę, abyście powiedzieli mi jakie podłoże do terrarium jest według Was najlepsze ?
    Mam problemy ponieważ próbowałem już z ziemią kwiatową, torfem itp. i zawsze pojawiała się pleśń. Wiem że może to być wina złej cyrkulacji powietrza lecz jednak w moim wypadku wątpię w to ponieważ, akwarium z którego jest zrobione terra jest przykryte tylko siatką która nie powinna stanowić problemów.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

dr1zzt
    Guest

Re: Jakie podłoże jest według Was najlepsze ? - pomocy

Kokos albo drobny vermikulit. A u bardziej sucholubnych gatunkow zadne lub recznik papierowy. I jest to wina zlej cyrkulacji bo powietrze musi miec wlot i wylot. W Twoim przypadku cyrkulacja jest zadna...

Nestor
    Guest

najlepszy jest brak podłoża

Snapek
    Guest

Brak podłoża ja tam nie lubie jak kupki sie w wodzie rozpuszczają.

Lukas_d2005
    Guest

Dobry jest ręcznik papierowy. Z wymianą nie ma problemów itp

Wojtyla
    Guest

ja u młodych mam waciki , a u starzych włukno

Black Rider
    Guest

Włókno, lignina, wata. Tych uzywam przedewszystkim.

Sculptor
    Guest

Przede wszystkim zapomnij o ziemi kwiatowej!!!!!!!!!!!!!!!!!! z ta sa zazwyczaj problemy z plesnia - juz ktorys raz czytam ze komus pojawia sie plesn na tej ziemi...
    (torf lepszy ale tez ma ta tendencje do pojawiania sie plesni)

Ja sugeruje wlokno kokosowe - jest calkowicie nEUtralne!!! = nie ma nic poza wloknem

Ale ze nie lubie takiego stanu rzeczy: wlokno tu, wlokno tam, wlokno siam... wiec sam nie stosuje czystego wlokna i zmieszalem je z piaskiem - calkiem niezly efekt to dalo (wizualny i nietylko) w tej mieszance wlokno generalnie trzyma jakas wilgoc a dzieki piaskowi nie wyglada to - jak to obrzydle jak dla mnie - czyste wlokno (bo ile mona gapic sie na to wlokno...) a rodzajow piasku juz jest pelno (kolor itp) i jeszcze je mozna ze soba mieszac wiec wlasciwie zawsze bedzie jakies urozmaicenie i podloze zawsze moze wygladac jakos inaczej (a gramatora tez moze byc rozna piach moze byc grubszy lub mniejszy a wlokno tez mozna na drobniutenkie rozgniesc lub wieksze kawalki)

PIACH WYPARZONY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WE WRZATKU KILKAKROTNIE
    aby sie pozbyc wszelkich wirusow na nim, bakterii, pasozytow i innych swinst ktore mogloby zagrozic pupilom

nie gotowany w wodzie bo kiedys to przerobilem i poprzaz gotowanie ziarenka stopniowo pękały na coraz drobniejsze i czesc po niedlugim gotowaniu zamienila sie w pył co bylo zupelnie nie na reke bo robilo sie z tego bloto po zwilzaniu a ja chcialem miec taki drobny żwireczek

Clip
    Guest

Jak dla mnie włókno kokosowe

mariusz100
    Guest

najlepsze jest podłoże kokosowe

Uprawnienia umieszczania postów