Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Płeć a wiek larwy

Keplianica
    Guest

Płeć a wiek larwy

Czy u larwy L3 faktycznie mozna juz rozróżnić płeć?
    Mam Sphodromantis sp. Tanzania i pod lupą liczyłam segmenty. Wszystkie maluchy mają po 9 i na odwłoku małe widełki. Czy w tym wieku może to być wyznacznik płci? A może segmenty ulegają tagmatyzacji w poźniejszym wieku?
    Jeżeli nie to obawiam się żeby mi same samczyki nie wyszły ;/
    Proszę o odpowiedź! Czy może ktoś zamieścić fotkę 100% młodej (L3-L4) samiczki?

Saurus
    Guest

Re: Płeć a wiek larwy

po 9? To chyba jesli liczysz od wierzchu (wtedy powinno byc chyba 10, o ile dobrze pamietam). U samcow jest 8, u samic 6 segmentow. Te "widelki" sa u obu plci. Z upewnianiem sie poczekaj jeszcze z 2 wylinki, wtedy mozna juz w 100% rozpoznac plec.

PULSAR
    Guest

Napisałem właśnie o tym samym, ale widzę, że nie wysłało...
    Poczekaj 1-2 wylinki, wtedy będzie dopiero można z dużą trafnością wyseksować.
    Wydaje mi się, że podczas pierwszych stadiów rozwoju narządy rozrodcze dopeiro sie ukształtowują i stąd te problemy z seksowaniem u maluchów. U L4/L5 sphodromantisów można już sprawdzić bez problemu, u innych gatunków nawet wcześniej ale nie po segmentach, ale po budowie ciała, kształcie pronotum itd...

Lukas_d2005
    Guest

Hmmmm,czyli np u paradoxy porównując u L3 jakie powinny być różnice??

PULSAR
    Guest

U paradoxy:
    - Samiec ma szczuplejszą budowę, jego pronotum jest wąskie i odwłok nie jest tak wachlarzykowaty jak u samicy.
    - Samce mają przeważnie niejednolity kolor, widoczne jest delikatne jaśniejsze paskowanie
    - i oczywiscie segmenty.

Zajrzyj do zalacznika, zdjecie pronotum

Lukas_d2005
    Guest

No to mam albo parke albo dwie samiczki ) (L3,L2) Poczekma aż obie będąL3 :P

Uprawnienia umieszczania postów