-
Samica imago niejadek ...
Moja samica popa spurca przeszła imaginalną wylinkę 12 czerwca. Źle wykształciła skrzydła. Po wylice wrzuciłem muchy. Kilka zjadła ale musiały jej podleciec pod odnuża chwytne. Dwa świerszcze (jeden domowy, drugi taki zielony z łąki :P). Trochę się o nią boję, bo nie chce jeść. A samczyk już czeka na ten moment :P Czy przyczyną tego że nie chce polować jest to że ma źle ukształtowane skrzydła? I ile czekać jeszcze na gotowość samicy. (popa spurca należy do Mantidae, więc powinien to być okres 3 tygodni) ale jak jest w praktyce?
-
Re: Samica imago niejadek ...
Myślę, że ok. 2-3 tygodnie powinieneś poczekać i możesz dopuszczać. To, że nie chce jeść to nie wina tego, że źle rozwinęła skrzydła. Mi gastrica tez kiedys źle rozwineła skrzydła ale jadła jak zawsze.
-
hmmm
popy sp. zawsze sa niejadkami...
jezeli przez tydzien zjadla az tyle to jest b. dobrze ( 2 prostoskrzydle i kilka much) - to naprawde duzo
ciesz sie ze wogole ci zjadla swierszcza ( a tak pozatym to zielone z laki to nie jest swierszcz tylko pasikonik :/)
zle rozwiniete skrzydla napewno nie sa tego przyczyna
probuj dopuszczac juz po 2,5 tyg.
-
Zauważyłem poprawe Już znalazłem swój błąd. Terrarium jest "patyczakowate" z cienkimi gałązkami, więc podstawiałem świerszcza pod odnuża chwytne a ona się stroszyła. Teraz gdy pusciłem "wolno" kilka świerszczy jeden zbliżył się na niebiezpieczną odległość do agresorki i już go wszamała, i kolejnego też, trzeci czeka w kolejce aż skończy z tamtym ;p WIęC NIE JEST ŹLE !! :P
Uprawnienia umieszczania postów