Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Pogubiłem się już z tym wszytkim

tobio
    Guest

Pogubiłem się już z tym wszytkim

Witam,

Już sam nie wiem o co chodzi posiadam w swojej hodowli samca (100% 8 segmentów) Sphodromantis Gastrica, i mam pewien problem. Przeszedł on dzisiaj 8 wylinkę co oznaczałoby że powinien już być dorosły lecz ja tu na niego patrzę i skrzydełek nie widzę, tak więc świadczy to o tym że jeszcze nie była to imaginalna wylinka. Więc powiedzcie mi jak to jest z tymi samcami i samicami. Na każdej stronie napisane jest co innego, że : "samiec przechodzi 8 wylinek a samica 9" na innej "samiec przechodzi 9 wylinek a samica 10".

Proszę o odpowiedź i POZDRAWIAM.

kaczi
    Guest

Re: Pogubiłem się już z tym wszytkim

hmmm moje samce przechodzily 8 wylinek
    samica 9
    to jest tak ze niektorzy licza wylinki dopiero od pierwszej (tzn ze po wylegnieciu sie z kokonu jest to nimfa a L1 bedzie dopiero po przejsciu L) z tad moze ten problem. . .

Nestor
    Guest

Zaraz po wyjściu z kokonu modliszka przechodzi wylinke. Jeśli uznamy ją za pierwszą wtedy u Sphodromantis będzie 9/10 wylinek, zależnie od płci. Jeśli jej nie liczyć to 8/9.
    Jak prawidłowo liczyć wylinki... hmm sam już nie wiem.

kaczi
    Guest

prawidlowo powinnno sie liczyc ze najpierw jest nimfa a po pierwszej zrzuconej wylince jest L1 (a nie L2 jak niektorzy licza)

PULSAR
    Guest

Czy prawidlowo to juz subiektywna opinia.
    Wszedzie za granica wykluty, w pełni wykształcony owad (czyli juz nie prapoczwarka ktora wychodzi z kokonu i momentalnie linieje) to L2.
    U nas przyjelo sie L1. Tak wiec samica sphodromantis gastrica imago przechodzi 9 wylinek wlasciwych - imago to L10.

wh6fxe
    Guest

a jaka duza z nozzkami powinna byc dorosla samiczka gastricy??

PULSAR
    Guest

Z nóżkami rozmiaru owada się nie liczy. Uwzględnia się długość CIAŁA, tzn. od odwłoka do głowy. Samica sph. gastrica osiaga 7-8cm.

tobio
    Guest

Ok, dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Black Rider
    Guest

Pierwsza wylinka następuje przy wyjściu z kokonu, czyli L1 to np. świeżo wylegnięty owad ;]

Uprawnienia umieszczania postów